Zoeken

Algerije moet in 1975 verdreven Marokkanen eren

18 december 2021 - 20:20 - Wereld

©

Het Internationale Collectief voor de steun aan Marokkaanse families die in 1975 uit Algerije werden verdreven (CiMEA-75), roept de Algerijnse autoriteiten op om deze tragische gebeurtenissen 46 jaar na dato te herdenken.

Voorzitter Mohammed Cherfaoui van het Collectief brengt via een persmededeling in herinnering dat ongeveer 45.000 Marokkaanse gezinnen uit Algerije werden verdreven in december 1975, tijdens de viering van Eid ul-Adha. De Marokkanen werden van de ene dag op de andere dakloos en werden ook beroofd van al hun bezittingen. Sommigen konden rekenen op de solidariteit van verwanten, anderen vonden onderdak in tenten die door de Marokkaanse autoriteiten werden opgezet na dit Algerijnse besluit.

Lees ook: Algerije: uitgewezen Marokkanen zoeken compensatie

Het collectief vraagt de Algerijnse autoriteiten om "een eerbetoon te organiseren voor deze duizenden mensen, die naast de materiële goederen ook van hun menselijke waardigheid werden beroofd". Hij herinnert er ook aan dat deze duizenden Marokkanen "veel liefde" hadden voor Algerije, "een land dat ze tijdens de onafhankelijkheidsstrijd hebben gesteund. Ook de verenigingen die met beperkte financiële en personele middelen hard hebben gestreden moeten gehuldigd worden", voegt CiMEA-75 daaraan toe. Ze roepen op tot een bundeling van de inspanningen van alle verenigingen met betrekking tot deze zaak.

Lees ook: Adviseur Tebboune roept op tot uitwijzing Marokkanen

Het op 28 februari opgerichte Collectief wil ook dat de feiten objectief en in hun geheel worden gereconstrueerd om de herinnering aan de directe en indirecte slachtoffers levend te houden. Ze wenst eveneens dat er rekening wordt gehouden met de morele en materiële schade die ze hebben geleden, zodat hun families en verwanten in Marokko en Algerije kunnen worden herenigd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team