Zoeken

Adviseur Tebboune roept op tot uitwijzing Marokkanen

30 september 2021 - 10:00 - Wereld

©

Arslane Chikhaoui, geopolitiek deskundige en adviseur van de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune, roept op tot de uitwijzing van Marokkaanse onderdanen uit Algerije.

"Algerije voert geleidelijk de maatregelen uit met betrekking tot de verbreking van de diplomatieke betrekkingen met Marokko, en dit gebeurt naargelang de houding van onze tegenstander," zei Arslane Chikhaoui in het Franse dagblad Liberté. Naar verluidt staat deze adviseur dicht bij de Algerijnse president. Volgens hem zal de volharding van Marokko in "vijandige acties" Algerije doen terugslaan met een aanvullende maatregel, die in overeenstemming is met het Verdrag van Wenen.

Lees ook: Algerije dreigt met nieuwe maatregelen tegen Marokko

"Indien Marokko doorgaat met zijn vijandige aanpak in al zijn vormen, zal Algerije ongetwijfeld overgaan tot andere beslissingen, die zich op termijn zullen materialiseren met de sluiting van de maritieme ruimte, de invoering van reisvisa en uiteindelijk, indien nodig, ook de uitwijzing van in Algerije gevestigde Marokkaanse onderdanen", waarschuwt de deskundige die regelmatig door het Algerijnse staatshoofd en zijn entourage wordt geraadpleegd over internationale geopolitieke kwesties.

Op 24 augustus kondigde de Algerijnse minister van Buitenlandse zaken, Ramtane Lamamra, aan dat Algerije het besluit heeft genomen om de betrekkingen met Marokko te verbreken wegens "vijandig handelingen". Op 22 september heeft Algerije een nieuwe maatregel tegen Marokko genomen: het sluiten van zijn luchtruim voor Marokkaanse burger- en militaire vliegtuigen en vliegtuigen met Marokkaanse registratienummers.

Lees ook: Algerije sluit luchtruim voor Marokko

"We hebben te maken met een Low Intensity Conflict", zegt Arslane Chikhaoui. "De ontwikkeling tot een High Intensity Conflict zal afhangen van de houding van Marokko, een bondgenoot van Israël en Frankrijk, maar ook van de houding van andere actoren buiten de regio, zoals Turkije, de VAE, Qatar, China, Rusland, de VS, Groot-Brittannië en de EU, die strijden om geopolitieke en geo-economische redenen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team