Zoeken

Algerije: uitgewezen Marokkanen zoeken compensatie

26 oktober 2021 - 15:40 - Marokko

©

Een Marokkaanse vereniging ijvert voor gerechtigheid en herstel voor Marokkaanse families die in 1975 uit Algerije werden verdreven vanwege het geschil over de Sahara. Na verschillende vergeefse pogingen voor Algerijnse rechtbanken, wil de vereniging de zaak voor de internationale rechter brengen. Dit initiatief vindt plaats in een context die gekenmerkt wordt door nieuwe spanningen tussen Algiers en Rabat.

Zo’n 45 jaar later hebben de Marokkaanse families die legaal in Algerije verbleven en uitgewezen werden, nog steeds geen gerechtigheid en schadevergoeding ontvangen. De in 2005 opgerichte vereniging van "slachtoffers van willekeurige uitzetting uit Algerije" is vastbesloten de strijd voort te zetten. Zij heeft stappen ondernomen bij de Algerijnse rechtbanken, die tot dusver vruchteloos zijn gebleken en wil zich nu tot de internationale justitie wenden. Maar nu de betrekkingen tussen Algiers en Rabat zijn bekoeld, vreest Hamid al Ati-Allah, voorzitter van de vereniging, dat Marokkanen die in Algerije verblijven op hun beurt zullen worden uitgewezen, meldt RFI.

Op 18 december 1975 gaf de Algerijnse president Houari Boumédiène het startsein voor de uitwijzing. Alle Marokkanen die legaal op zijn grondgebied verbleven kregen 48 uur om het land te verlaten. Deze operatie, die de bijnaam "Zwarte Mars" kreeg, leidde tot de verdrijving van bijna 45.000 Marokkaanse gezinnen. Het besluit was een reactie op de Groene Mars die door wijlen Hassan II was afgekondigd om het vertrek van de Spanjaarden uit de Sahara uit te lokken.

Tot op de dag van vandaag blijft de kwestie van de Sahara één van de knelpunten tussen Rabat en Algiers. Algerije blijft zijn beschermeling Polisario steunen tegen Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team