Zoeken

Sahara: hoeveel betaalt Algerije voor Polisario

23 februari 2022 - 17:00 - Wereld

©

De Sahrawi Arabische Democratische Republiek (SADR), kost Algerije als beschermheer van de Polisario-beweging, ongeveer één miljard dollar per jaar. Dat meldt een Algerijnse militaire bron.

Volgens de militaire bron "kost de Sahrawi Arabische Democratische Republiek de Algerijnse staat jaar in jaar uit een miljard dollar", meldt Algeria Part Plus. Sinds Marokko in 1975 de Sahara annexeerde, behoort Algerije tot de landen en internationale organisaties die aan de SADR steun verlenen, op gebieden zoals gezondheidszorg, economie, onderwijs, politiek, diplomatie, militaire uitrusting en opleiding. In 2010 bedroeg de bijdrage 2,2 miljoen dollar.

Lees ook: Brahim Ghali betreurt crisis Marokko-Spanje

In de gezondheidssector heeft Algerije in 2021 voor 60% financiële steun verleend aan een dertigtal klinieken, een groot ziekenhuis in Rabouni en vijf regionale ziekenhuizen. De Algerijnse staat dekt ook de kosten van overbrenging naar ziekenhuizen in Algiers en Oran, alsmede de kosten van zorg die niet in de kampen kan worden verleend. De begroting van het SADR-ministerie van Volksgezondheid bedroeg vorig jaar bijna 3 miljoen dollar.

Lees ook: Algerije heeft 375 miljard dollar uitgegeven aan "oorlog" tegen Marokko

In de onderwijssector biedt de Algerijnse regering gratis toegang tot hoger onderwijs in Algerije aan honderden vluchtelingen uit de kampen. In de defensiesector wordt het grootste deel van de begroting van de SADR gedragen door het Algerijnse leger (ANP). Het verschaft brandstof, uitrusting, wapens en opleiding aan de 10.000 manschappen, die het Polisario-leger vormen. De begroting van het ministerie van Defensie van de SADR bedraagt bijna 497 miljoen dollar, hoofdzakelijk gefinancierd door Algerije.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team