Zoeken

Algerije bakent grenzen af met "Sahrawi Republiek"

21 augustus 2021 - 12:40 - Wereld

©

Algerije, dat Polisario traditiegetrouw in bescherming neemt en een "historische concurrent" van Marokko is, heeft aangekondigd dat het onlangs zijn grenzen met de "Sahrawi Arabische Democratische Republiek (SADR)" heeft afgebakend. De minister van Buitenlandse Zaken en Algerijnen in het Buitenland, Ramtane Lamamra, zegt dat het bij de onafhankelijkheid geërfde beginsel van de onaantastbaarheid van grenzen, "nauwgezet moet worden nageleefd" bij het beslechten van grensgeschillen op het Afrikaanse continent.

Het hoofd van de Algerijnse diplomatie nam per videoconferentie deel aan de vergadering van de Raad voor Vrede en Veiligheid van de Afrikaanse Unie (AU), die gewijd was aan de evaluatie van de uitvoering van de AU-strategie voor het geïntegreerde beheer van de grenzen tussen de lidstaten. Tijdens deze bijeenkomst benadrukte hij de gehechtheid van de Afrikaanse Unie (AU) en de meeste lidstaten, aan het bij de onafhankelijkheid geërfde beginsel van de onaantastbaarheid van de grenzen, dat door de oprichters van de Organisatie voor Afrikaanse Eenheid (OAE) in 1964 is vastgesteld en vervolgens als een constant en authentiek beginsel in de oprichtingsakte van de AU is vastgelegd, zo meldt APS.

Lees ook: Algerije wil diplomatieke banden met Marokko verbreken

Volgens Ramtane Lamamra is de strikte toepassing van dit beginsel de enige garantie voor vrede, veiligheid en stabiliteit op het continent en een conditio sine qua non voor het welslagen van het integratie- en complementariteitsproject dat de Afrikaanse landen nastreven met de overeenkomst voor de Afrikaans continentale vrijhandelszone (AfCFTA). Hij riep daarom ook op tot een snellere afbakening van de grenzen van de lidstaten. Dit is een "cruciale stap voor de preventie van conflicten", aldus de Algerijnse minister.

Lees ook: Grenzen Marokko-Algerije: nieuwe oproep van Koning Mohammed VI

Algerije is ook bereid zijn lange ervaring met het beveiligen van grensgebieden en het afbakenen van grenzen te delen. Het heeft ook zijn grenzen met alle buurlanden afgebakend, waaronder onlangs die met de "Sahrawi Arabische Democratische Republiek".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team