Zoeken

Algerije wil veiligheid aan zijn grenzen versterken

1 september 2021 - 19:40 - Wereld

©

Enkele dagen na de verbreking van de betrekkingen met Marokko, is Algerije van plan zijn diplomatie aan te zwengelen. Daarom heeft de regering afgelopen maandag tijdens een ministerraad een actieplan aangenomen, dat gericht is op de versterking van de nationale veiligheid en de defensie en op de totstandbrenging van een "actief en pro-actief" buitenlands beleid.

Met dit actieplan wil de Algerijnse regering "de modernisering van het nationale volksleger (ANP) en de ontwikkeling van zijn capaciteiten verderzetten" en "de inspanningen opvoeren om de nationale grenzen te beveiligen en terrorisme en grensoverschrijdende georganiseerde misdaad te bestrijden", aldus APS. Het plan is ook gericht op "de bijdrage van het nationale volksleger aan de economische ontwikkeling en aan de versterking van de middelen en mogelijkheden voor cyberdefensie om de computersystemen van alle instellingen en staatsorganen te beveiligen".

Lees ook: Vrees voor instabiliteit in Maghreb door spanningen Marokko-Algerije

Ook de uitvoering van een "actief en pro-actief" buitenlands beleid is in het actieplan opgenomen. Het gaat erom "de doelstellingen en missies van de Algerijnse diplomatie bij te stellen in het licht van de vaste waarden en uitgangspunten van het buitenlands beleid", terwijl "de soevereiniteit van de staten ondersteund wordt en de rechtvaardige en legitieme doelen gewaarborgd blijven", aldus de verklaring.

De goedkeuring van dit actieplan komt in de nasleep van de verbreking van de diplomatieke betrekkingen tussen Algerije en Marokko. Algiers verwijt Rabat namelijk de steun van Omar Hilale, permanente vertegenwoordiger van het koninkrijk bij de Verenigde Naties, aan het "dappere Kabylische volk" en de verklaringen van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken tijdens zijn bezoek aan Rabat. Yair Lapid sprak toen zijn bezorgdheid uit "over de rol die Algerije in de regio speelt, zijn toenadering tot Iran en zijn campagne tegen de toelating van Israël als waarnemend lid van de Afrikaanse Unie".

Lees ook: Reactie Iran op breuk betrekkingen Marokko-Algerije

Algerije beschuldigt Marokko ook van het verlenen van steun aan de Beweging voor Zelfbeschikking van Kabylië (MAK) en de Rashad-beweging, die als "terroristische organisaties" worden beschouwd. "De MAK en Rashad zijn ook betrokken bij de branden die onlangs een aantal provincies hebben verwoest en hebben geleid tot de moord op de jonge Jamal Ben Ismael," aldus de chef van de Algerijnse diplomatieke dienst.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team