Zoeken

Marokko heropent ijzermijnen in Nador

29 september 2022 - 22:00 - Marokko

©

Marokko heeft besloten de in onbruik geraakte ijzermijnen in Nador te heropenen. De mijnen werden afgelopen juni nog gebruikt als schuilplaats door de migranten uit sub-Sahara Afrika die het hek van Melilla bestormden.

De grotten op de berg Iksane zijn sinds het einde van het Spaanse protectoraat verlaten en werden het toevluchtsoord van migranten uit sub-Sahara-landen. Ze zullen binnenkort worden bezet worden door vrachtwagens, mijnwerkers en ingenieurs, die de opgravingen zullen hervatten, meldt La Informacion.

Lees ook: Grote hoeveelheid zilver gevonden in Zgounder mijn

De Marokkaanse gendarmerie verdreef een aantal dagen voor de bestorming van de omheining van Melilla op 24 juni, migranten (1700 volgens het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken) uit hun kamp op de berg Gourougou. Ze verhuisden daarna naar Iksane, in de verlaten mijnen. Na de tragedie van 24 juni voerden Marokkaanse agenten nieuwe invallen uit in het gebied, om de in Iksane achtergebleven migranten te verdrijven en naar het zuiden van het koninkrijk te vervoeren.

De heropening van de mijnen moet illegale immigratie helpen bestrijden, de regio Nador minder afhankelijk maken van de smokkelhandel met Melilla en concurreren met de nieuwe ijzerertshandel tussen Algerije en China, aldus Marokkaanse politiebronnen die niet wilden bevestigen of de kwestie is besproken tijdens de recente bijeenkomst op hoog niveau tussen Spaanse en Marokkaanse veiligheidsfunctionarissen.

Lees ook: Marokko: nieuwe mangaanmijn voor productie batterijen

De Marokkaanse regering heeft een oproep tot investeringen gedaan via het staatsbedrijf voor koolwaterstoffen en mijnen (ONHYM), dat de voormalige mijnbouwvergunningen bezit van de Compagnie du Rif, die in 1908 werd opgericht en in 1984 werd ontbonden. Geïnteresseerde investeerders hebben tot 1 november de tijd om hun belangstelling kenbaar te maken. Op 2 november zal het Marokkaanse ministerie van Mijnen de biedingen openen en een concessie voor 50 jaar ondertekenen met de gekozen investeerder.

Bladna.nl