Zoeken

Spanje "subsidieerde" 600 miljoen euro elektriciteit voor Marokko

21 maart 2023 - 07:00 - Wereld

©

Marokko kocht in 2022 goedkopere energie van Spanje en bespaarde daarmee 575 miljoen euro, aldus bronnen uit de industrie in Spanje.

Spanje "subsidieerde" daarmee in zekere zin de aankoop van elektriciteit door Marokko in het afgelopen jaar. Daarin verviervoudigde de export van elektriciteit uit Spanje naar het koninkrijk. Volgens gegevens van Redeia (voorheen Red Eléctrica), verkocht Spanje in totaal 1,8 miljoen Mw aan Marokko, met één van de hoogste pieken in mei, na de normalisatie van de betrekkingen tussen beide landen in maart, meldt El Independiente.

Lees ook: Hoe Marokko de Maghreb-Europa gaspijpleiding benut

Marokko profiteert van interconnecties (verbindingen die de uitwisselingen van elektrische energie in de twee richtingen toelaat) met Spanje en daarmee ook van het mechanisme dat het Moncloa paleis in juni vorig jaar heeft ingesteld om de elektriciteitsprijs te verlagen. Daardoor zijn de kosten per megawatt gedaald voor de Spanjaarden en voor andere landen die een interconnectie met het Spaanse systeem hebben, waaronder Marokko. Deze "Iberische uitzondering zal leiden tot een toename van het gasverbruik", verklaarde het Internationaal Energie Agentschap in een recent rapport.

Lees ook: Energietransitie boekt vooruitgang in Marokko

Algerije sloot in oktober 2021 de Maghreb-Europa Gaspijpleiding (GME) dat via Marokko loopt. Afgelopen juni bereikte het koninkrijk een akkoord met Spanje om gas via de GME in omgekeerde richting te transporteren. De wijziging van het standpunt van Spanje over de Sahara heeft Algerije woedend gemaakt. Algiers heeft als gevolg gedreigd de gasprijzen te verhogen en zijn gascontract met Spanje te verbreken als er ook maar een molecuul van zijn gas naar Marokko wordt gestuurd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team