Zoeken

Gaspijpleiding Nigeria-Marokko: Nigeriaanse president wil Europeanen lokken

26 juni 2022 - 12:00 - Wereld

©

De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari, die op zoek is naar financiering voor het gaspijpleidingproject Marokko-Nigeria, heeft het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie opgeroepen om te investeren in de pijpleiding, die hen zou kunnen helpen de gasvoorzieningscrisis in Europa op te lossen.

In een interview met het Amerikaanse medium Bloomberg, zei Buhari dat het pijpleidingproject van 4000 km een alternatief voor Europa zou kunnen zijn in het licht van de oorlog in Oekraïne.

Lees ook: Europa overweegt financiering gaspijpleiding Nigeria-Marokko

"De landen van het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie zouden eigenlijk moeten investeren in het project van de pijpleiding om Nigeriaans gas - de grootste reserves van Afrika - via Marokko naar Europa te vervoeren," zei hij. Hij voegde eraan toe dat het project op termijn zou bijdragen tot het oplossen van de crisis in de gasvoorziening van Europa.

De Nigeriaanse president wees op de noodzaak van multilaterale samenwerking bij tijdelijke groene projecten en riep op tot een "partnerschap op lange termijn en geen tegenspraak in het groene energiebeleid van het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie".

Lees ook: Marokko breidt gasinfrastructuur uit

In deze context wees Buhari op de vooruitgang die is geboekt bij de aanleg van de gaspijpleiding tussen Nigeria en Marokko. Hij merkte op dat de Nigerian National Petroleum Company (NNPC) en de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) een overeenkomst hadden ondertekend om het project uit te voeren.

Bladna.nl