Zoeken

Algerije versnelt aanleg gaspijpleiding door de Sahara

1 augustus 2022 - 11:00 - Wereld

©

Algerije, Nigeria en Niger hebben afgelopen donderdag een overeenkomst getekend om de technische fase op te starten van het project van een gaspijpleiding door de Sahara.

Het document werd ondertekend in de marge van de derde tripartiete ministeriële bijeenkomst Algerije-Nigeria-Niger, gehouden te Algiers, en "stelt de eerste mijlpalen van het project vast", in afwachting van de verwezenlijking ervan in "de kortst mogelijke tijd", aldus een gezamenlijke verklaring.

Lees ook: Algerije concurreert Marokko met gaspijpleiding met Nigeria

De vertegenwoordigers van de drie landen hebben "in het kader van de werkzaamheden van de Task Force, bestaande uit deskundigen uit de drie landen, alle aspecten besproken van het project, met inbegrip van de voortgang van het in Abuja (Nigeria) overeengekomen draaiboek", aldus de nota.

De gaspijpleiding door de Sahara heeft een totale lengte van ruim 4100 kilometer, waarvan 1037 km in Nigeria, 841 km in Niger en 2310 km op Algerijns grondgebied tot de Middellandse-Zeekust. De Trans-Sahara gaspijpleiding is van het grootste belang in de actuele mondiale context, die wordt gekenmerkt door een stijgende vraag naar gas en olie, aldus de mededeling.

Lees ook: Gaspijpleiding Nigeria-Marokko: Nigeriaanse president wil Europeanen lokken

De totale investering in het project wordt geraamd op 10 miljard dollar, met een uiteindelijke vervoerscapaciteit van 20 tot 30 miljard kubieke meter gas van Nigeria naar de Europese Unie. Het project wordt voorgesteld als "een nieuwe voorzieningsbron die tegemoetkomt aan de toenemende vraag op de markten, ook omwille van de plaats die aardgas in de toekomstige energiemix zal innemen", zo wordt benadrukt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team