Zoeken

Algeciras klaar om Marokkaanse diaspora te verwelkomen

14 juni 2022 - 16:20 - Marokkanen in het buitenland

©

De Marokkaanse consul-generaal in Algeciras, Mohamed Rafaoui, bracht verslag uit over de maatregelen die de Marokkaanse en Spaanse autoriteiten tot dusver hebben genomen om Operatie Marhaba 2022 voor te bereiden.

"Operatie Marhaba, onder het voorzitterschap van Koning Mohammed VI, zal dit jaar plaatsvinden onder de beste omstandigheden, met een vlotte doorgang van personen en voertuigen en een ononderbroken roulatie van schepen tussen de havens van Algeciras en Tanger Med. Dit tempo zal zich geleidelijk ontwikkelen, zowel wat passagiers als voertuigen betreft, naarmate de maand juli en het feest van Eid ul-Adha nadert", aldus Mohamed Rafaoui in een interview met Maroc Diplomatique.

Lees ook: Trasmediterránea zet drie schepen in voor Algeciras-Tanger Med

Wat de diplomatieke situatie betreft, benadrukte de diplomaat dat "de operatie van dit jaar een terugkeer is naar de normaliteit in de bilaterale betrekkingen tussen de twee landen met de ingebruikneming van Spaanse havens na twee jaar opschorting als gevolg van de gezondheidscrisis, en na de spanningen als gevolg van de ontvangst van de leider van het Polisario door de Spaanse regering". Maar vooral na de wijziging van het standpunt van de regering-Sanchez met betrekking tot de Sahara "is er sprake van een hernieuwde verstandhouding tussen de twee landen”.

De economische impact is "aanzienlijk groot en zeer gunstig voor beide landen, vooral in deze tijden van wereldwijde economische crisis", aldus Mohamed Rafaoui. Hij benadrukte dat "de Marokkaanse en Spaanse autoriteiten alle logistieke en administratieve maatregelen hebben genomen om het welslagen van deze grootschalige operatie, waaraan in 2019 meer dan drie miljoen mensen hadden deelgenomen, te waarborgen ".

De Marokkaanse diplomaat legde tevens uit dat "aan Marokkaanse zijde medewerkers van de Stichting Mohammed V voor solidariteit en teams van het consulaat-generaal aanwezig zijn in de havens van Genua in Italië, Sète en Marseille in Frankrijk, Almeria, Motril en Algeciras in Spanje, met een 24/24 uur werking". Aan Spaanse zijde hebben teams van het Rode Kruis, de Andalusische gezondheidsdienst en de civiele bescherming ook kantoren in de haven van Algeciras geopend.

Lees ook: Marhaba 2022: Royal Air Maroc breidt vluchtprogramma uit

Operatie Marhaba is een ideale gelegenheid voor Marokkaanse onderdanen van de derde en vierde generatie om opnieuw in contact te komen met hun vaderland en hun familie te ontmoeten. Het is ook een kans voor toeristen om Marokko te leren kennen en de culturele en artistieke veelzijdigheid van het land te ontdekken.

Bladna.nl