Zoeken

Alexander Ivanko nieuwe speciale VN-gezant voor de Sahara

29 augustus 2021 - 19:40 - Wereld

©

Antonio Guterres heeft eindelijk een vervanger gevonden voor Horst Köhler. De Russische Alexander Ivanko is door de secretaris-generaal van de Verenigde Naties tot nieuwe speciale gezant voor de Sahara benoemd.

Ivanko, voormalig journalist en woordvoerder van de VN in Bosnië en Herzegovina (1994-1998), werd tegelijkertijd tot hoofd van de vredesmissie Minurso in de Sahara benoemd.

Lees ook: Joe Biden verwijdert tweet met kaart van Marokko zonder Sahara

De nieuwe VN-gezant studeerde journalistiek aan de staatsuniversiteit van Moskou. Hij werkte als correspondent voor een Russische krant in Afghanistan en de Verenigde Staten en was van 2006 tot 2009 directeur openbare informatie voor de missie van de Verenigde Naties in Kosovo.

Alexander Ivanko, die sinds vrijdag 27 augustus de functie van speciaal gezant bekleedt, is sinds 2009 stafchef van de Minurso en heeft ruim dertig jaar ervaring op het gebied van internationale zaken, vredeshandhaving en journalistiek.

Lees ook: Diplomatiek succes voor Marokko in Sahara-kwestie

De functie van speciale VN-gezant voor de Sahara was sinds het vertrek om gezondheidsredenen van Hors Köhler in mei 2019 vrij. De Duitser was er tijdens zijn mandaat in geslaagd om alle partijen rond de onderhandelingstafel te krijgen, inclusief Marokko en de Polisario.

Bladna.nl