Zoeken

Al Jazeera ontslaat Marokkaanse journalist na tweet over Algerije

3 juni 2023 - 10:00 - Cultuur

©

Abdessamad Nacir is ontslagen door de Qatarese televisiezender Al Jazeera na een controverse veroorzaakt door een tweet. De Marokkaanse journalist bekritiseerde in zijn tweet de herhaalde aanvallen van de Algerijnse publieke omroep op Marokko en in het bijzonder een bericht waarin het koninkrijk ervan werd beschuldigd zijn vrouwen te prostitueren.

De tweet van Abdessamad Nacir leidde tot een onmiddellijke reactie van de nieuwsdirecteur van de zender, zelf van Algerijnse afkomst. Hij eiste dat de tweet verwijderd zou worden maar de journalist verdedigde zijn standpunt, stellend dat zijn verklaring onder de vrijheid van meningsuiting viel en Al Jazeera niet impliceerde.

Lees ook: Al-Jazeera journalist beschuldigt Marokko van hacken telefoon

Na zijn weigering om de tweet te verwijderen, werd Abdessamad Nacir door de algemeen directeur van de zender verzocht om zijn bericht te wijzigen of te wissen. Ondanks deze druk bleef de Marokkaanse journalist weigeren, wat leidde tot zijn onrechtmatig ontslag door Al Jazeera.

De Nationale Unie van de Marokkaanse Pers (SNPM) heeft krachtig gereageerd, en een "samenzwering" veroordeeld die zou zijn georkestreerd door een Algerijnse lobby binnen de Qatarese mediagroep en onder druk van de Algerijnse ambassade in Doha. De vakbond betuigt zijn solidariteit met Abdessamad Nacir en overweegt een protestbrief te sturen naar de directie van Al Jazeera, evenals naar de Internationale Federatie van Journalisten en de Algemene Unie van Arabische Journalisten.

Lees ook: Presentator Al Jazeera: "Marokkaanse journalisten zijn pooiers en bastaarden"

Na het ontslag van Abdessamad Nacir werd er in Marokko massaal opgeroepen tot een boycot van Al Jazeera. Ook is er een demonstratie gepland voor het hoofdkantoor van de zender in Rabat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team