Zoeken

Marokkaanse televisiezender beschuldigd van beledigen Koning Mohammed VI

8 april 2024 - 20:00 - Cultuur

©

De Marokkaanse nieuwszender Medi 1 TV ligt onder vuur na beschuldigingen van het beledigen van Koning Mohammed VI. De controverse ontstond na een live nieuwsuitzending afgelopen zondag, waarbij de zender in de nieuwsbanner de term "Prinses der Gelovigen" gebruikte in plaats van "Leider der Gelovigen".

Deze fout heeft tot grote verontwaardiging geleid onder de Marokkaanse bevolking, die het ziet als een belediging van de monarchie. Daarnaast worden de zender nog meer fouten verweten, zoals het uitzenden van een bericht over koninklijke activiteiten zonder beeldmateriaal, ondanks de beschikbaarheid daarvan, en een eerdere foutieve berichtgeving over de Verenigde Arabische Emiraten.

Lees ook: Rif-activist krijgt vier jaar cel voor beledigen Mohammed VI

Volgens bronnen van Al Omk wordt de directeur van de nieuwsafdeling van Medi 1 TV, de Algerijnse Y. T., verantwoordelijk gehouden voor de uitzending van het als beledigend beschouwde bericht. Er zijn zorgen dat deze directeur mogelijk de politieke agenda van Algerije in Marokko dient. De aanstelling van Y. T. wordt ook gezien als een onderwaardering van Marokkaanse mediatalenten, die volgens dezelfde bronnen gekwalificeerd genoeg zijn om deze positie te bekleden. Het benoemen van een buitenlandse directeur voor een nationale televisiezender wordt beschouwd als een inbreuk op de nationale soevereiniteit, temeer omdat Med 1 TV wordt gezien als een symbool van de staat.

Lees ook: Marokko: 2 jaar cel voor beledigen Koning Mohammed VI in Tetouan

Binnen de zender heerst er een "catastrofale management" situatie door de hoge werkdruk en een tekort aan personeel. Een journalist klaagt over het agressieve gedrag van hoofdredacteur H. T., eveneens van Algerijnse afkomst. Hij beschuldigt H. T. van fysieke en verbale agressie over een incident gerelateerd aan beeldmateriaal. Het slachtoffer roept de zenderleiding op om in te grijpen en gerechtigheid te bewerkstelligen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team