Zoeken

Oproep tot boycot van Algerijnse artiesten groeit in Marokko

6 september 2023 - 18:00 - Cultuur

©

In Marokko groeit de roep om Algerijnse artiesten te boycotten. De oorzaak? Het ontbreken van solidariteit na de dood van twee Frans-Marokkaanse vakantiegangers, die door de Algerijnse marine werden doodgeschoten. Als gevolg hiervan is een concert van de Algerijnse zangeres Warda, beter bekend als "Charlomanti", geannuleerd.

Het concert van Warda, dat op 7 september zou plaatsvinden, is afgelast op verzoek van Marokkanen die geen Algerijnse artiesten meer in het koninkrijk willen zien optreden. De directie van de discotheek in Casablanca waar het concert zou worden gehouden, zegt de annulering te zien als een teken van solidariteit met het Marokkaanse volk en de families van de slachtoffers.

Lees ook: Moord op Frans-Marokkanen in Algerije: Algerijnse versie tegengesproken

Marokkaanse activisten hadden eerder al een online campagne tegen Warda gevoerd vanwege haar uitspraken die "grotendeels in strijd zijn met Marokkaanse waarden en aanvallen op nationale symbolen". Verschillende Marokkaanse internetgebruikers hebben de beslissing van de discotheek toegejuicht en roepen op tot een algehele boycot van Algerijnse artiesten in Marokko.

Lees ook: Franse Marokkanen doodgeschoten door Algerijnse marine

De spanningen werden aangewakkerd door het incident van 29 augustus, waarbij de Algerijnse marine twee Frans-Marokkaanse vakantiegangers doodde die waren verdwaald in Algerijnse territoriale wateren. Terwijl in Marokko de verontwaardiging groot is en gesproken wordt van een "afschuwelijke misdaad", zijn er in Algerije nationalistische stemmen opgegaan die de actie rechtvaardigen als een uiting van nationale soevereiniteit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team