Zoeken

Verhuurders in Nederland: woondiscriminatie bestrijden verplicht

23 februari 2023 - 11:00 - Wereld

©

De Nederlandse partijen D66 en DENK vinden dat verhuurders een plan van aanpak moeten opstellen voor het voorkomen van woondiscriminatie. Ze kwamen woensdag met dit wetsvoorstel tijdens de behandeling van de Wet Goed Verhuurderschap in de Tweede Kamer. Ze worden gesteund door een meerderheid van de Kamer en ook minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting zei eerder welwillend te staan tegenover dit voorstel.

Uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut blijkt discriminatie op de woningmarkt in Nederland nog steeds zeer problematisch te zijn, met name voor mensen met een Marokkaans klinkende naam. Aan de hand van mystery calls stelden de onderzoekers vast dat 35% van de bemiddelaars bereid is om woningen niet aan ’buitenlanders’ te verhuren en 34% een discriminerend verzoek niet sterk afwijst, schrijft RTL Nieuws.

Lees ook: Controverse over ’Omar en Samira’-poster in Nederland

D66-Kamerlid Faissal Boulakjar vindt deze praktijken "Schandalig. Het is onbestaanbaar en verschrikkelijk dat mensen op basis van hun achternaam extra moeten knokken om aan een woning te komen. Dat moet worden aangepakt". Ook Stephan van Baarle van DENK keurt de praktijken sterk af. "Als iemand zegt ik heb een woning, maar die wil ik niet verhuren aan een Turk of Marokkaan, dan werken makelaars daar aan mee. Dat is verschrikkelijk en daar willen wij een einde aan maken."

Lees ook: Marokkanen gediscrimineerd op Kortrijkse huurmarkt (onderzoek)

Verhuurders worden met deze maatregel voortaan verplicht om een aanpak op papier zetten en als ze desondanks doorgaan met discrimineren, kunnen ze hun vergunning kwijtraken. De nieuwe wet bepaalt ook dat gemeenten meldpunten moeten inrichten waar bewoners hun klachten over woondiscriminatie kunnen indienen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team