30 september 2022 - 08:00 - Marokkanen in het buitenland
Een discriminatieonderzoek van de huurwoningmarkt in opdracht van de stad Kortrijk toont aan dat kandidaten met een Marokkaanse naam gemiddeld 27% minder worden uitgenodigd voor een plaatsbezoek dan kandidaten met een Vlaamse naam. Dat ondervond ook Karima You-ala die twee jaar geleden op discriminatie botste tijdens haar zoektocht naar een huurappartement voor haar en haar zoontje.
Karima You-ala meldde dit aan het stadsbestuur van Kortrijk, dat op basis van onder meer haar verhaal liet onderzoeken hoe het gesteld is met discriminatie op de huurmarkt. Uit dit onderzoek blijkt dat kandidaten met een Marokkaanse naam gemiddeld 27% minder worden uitgenodigd voor een plaatsbezoek dan kandidaten met een Vlaamse naam. Bij immomakelaars gaat het om 24%, bij de kleinere markt van privéverhuurders zelfs om gemiddeld 67%, schrijft VRT Nieuws.
Lees ook: Discriminatie op Nederlandse woningmarkt zeer alarmerend
Karima You-ala stuurde twee jaar geleden een mailtje naar een immokantoor met betrekking tot een appartement in Kortrijk. "Ik had eerst mijn eigen voornaam en familienaam ingevuld en kreeg toen een mailtje terug met de vraag om mijn drie laatste loonfiches door te sturen. Ik vond dat nogal vreemd voor een bezoekje, en heb toen een uur of twee later dezelfde aanvraag ingediend met de naam van mijn mama, die een volledig Vlaamse naam heeft. Toen kreeg ik onmiddellijk de vraag wanneer ik kon langskomen", vertelt ze.
Na een bezoek aan het appartement stuurde ze opnieuw een mail met haar eigen naam, om meer uitleg te vragen over de loonfiches. "Ik heb gemeld dat het wettelijk niet verplicht is dat ik mijn loonfiches doorstuur voor gewoon een bezoekje. En dat, als ik het appartement effectief zou huren, het geen probleem is om die te geven. Het immokantoor reageerde toen dat ze die loonfiches vroegen omdat ze vooral op zoek waren naar oudere mensen om het appartement te huren. Toen was ik wel kwaad, omdat ik wist dat dat niet klopte, daar was niets over gezegd tijdens het plaatsbezoek. Ik heb dan gewoon alles doorgegeven aan stad Kortrijk."
Het onderzoek werd uitgevoerd door de Vrije Universiteit Brussel, nadat in 2020 een eerdere VUB-studie al uitwees dat in centrumsteden zoals Kortrijk, mensen met een buitenlands klinkende naam minder werden uitgenodigd voor een bezoek aan een pand dat te huur staat. Er werd zowel gekeken naar makelaars als naar particuliere verhuurders. De onderzoekers werkten met fictieve personen. Telkens lieten ze iemand met een Marokkaanse naam en een Vlaamse naam informeren naar hetzelfde huurpand en ze keken dan wie welke reactie kreeg.
Lees ook: Marokkanen niet welkom op woningmarkt Amersfoort
Twee vergelijkbare kandidaten, één met een Marokkaanse en één met een Belgische naam, contacteerden telkens een makelaar of particuliere verhuurder op basis van een concrete huuradvertentie. Ze vroegen in correct Nederlands of ze het huis konden bezichtigen. De resultaten tonen aan dat kandidaat-huurders met een Marokkaanse naam beduidend minder vaak werden uitgenodigd voor plaatsbezoeken, dan kandidaten met Belgische namen. Er is dus duidelijk sprake van een nadelige behandeling.
Genoeg dadels voor Ramadan 2025 in Marokko?
Marokko gaat elektrische Dacia produceren
Hogesnelheidstrein Marrakech-Agadir krijgt impuls
Brandstofprijzen in Marokko: sterke stijging dreigt
Marokko koopt dertig Mirage gevechtsvliegtuigen
Marokko en België slaan handen ineen
Duitse Marokkanen schenken voetbalveld aan dorp in Rifgebergte
Overheidsprogramma helpt Marokkaanse diaspora aan woning
Ontvoerd als baby: Antwerpse Khadija na 45 jaar herenigd met familie
Marokkanen verlaten Nederland: "Gelukkiger in Marokko"
Geld Marokkaanse diaspora stroomt binnen
Marokkaanse diaspora: Autopech in Marokko? Zo importeer je onderdelen
Marokkaanse diaspora, pijler van de Marokkaanse economie
Marokkaanse diaspora ontvlucht Europa voor feestdagen