Zoeken

Marokko: 319 miljard dirham aan contanten in omloop in 2020

3 augustus 2021 - 12:00 - Economie

©

De vraag naar contant geld is in 2020 "uitzonderlijk" gestegen in Marokko. De fiduciaire circulatie is met 20,1% toegenomen tot 319 miljard dirham in waarde, dat wil zeggen bijna 30% van het bbp. De ongekende stijging is één van de neveneffecten van de coronacrisis.

Volgens het laatste jaarverslag van Bank al-Maghrib is het aantal bankbiljetten in omloop met 17% toegenomen tot 2,1 miljard en dat van munten met 2% tot 2,9 miljard stuks.

In haar nota merkt Bank al-Maghrib tevens op dat de circulatie van bankbiljetten nog steeds wordt gedomineerd door het briefje van 200 dirhal, dat 54% vertegenwoordigt, en die van munten door de stukken van 1 dirham, met een aandeel van 30%.

Lees ook: Marokkanen betalen steeds minder contant

Om de bevoorrading van de economie in de context van de crisis te verzekeren, moest Bank al-Maghrib haar productie- en leveringsschema’s aanpassen.

"Bank al-Maghrib heeft vanaf de eerste dagen van de lockdown een flexibele organisatievorm voor de productie ingevoerd, die de continuïteit van haar activiteit mogelijk heeft gemaakt met inachtneming van de gezondheidsmaatregelen. Bank al-Maghrib was op deze manier in staat om 584 miljoen nieuwe bankbiljetten en 93 miljoen nieuwe munten te produceren", aldus het verslag.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team