Zoeken

Coronavaccins hebben Marokko al ruim 3,7 miljard dirham gekost

25 juli 2021 - 12:40 - Economie

©

De vrijwillige vaccinatiecampagne tegen corona is in Marokko op 29 januari 2021 van start gegaan en heeft tot doel om zo snel mogelijk een collectieve immuniteit te bereiken, door de vaccinatie van 25 miljoen volwassenen. Maar hoeveel kost deze campagne aan Marokko?

Nieuwssite Medias24 probeerde de kostprijs van de corona-vaccinatiecampagne te achterhalen, door zich te baseren op officiële verklaringen. De geschatte kostprijs kan volgens het medium echter niet als een officieel totaalbedrag worden beschouwd.

Volgens de media dalen de prijzen van de vaccins naarmate de tijd verstrijkt. In de eerste zeven maanden van de campagne was de kostprijs van de vaccins hoger dan nu. Het totaalbedrag zou tussen januari en eind juli 2021 ongeveer 3,7 miljard dirham hebben bereikt.

Lees ook: Eerste ’made in marokko’ coronavaccin in november beschikbaar

Dit bedrag is gebaseerd op verklaringen van regeringsleider Saaddeddine El Otmani, die in een informele setting suggereerde dat voor twee doses van het AstraZenecavaccin ongeveer 10 euro werd aangerekend. En dat het tarief van het Sinopharm-vaccin hoger ligt, waaraan ook nog de kosten van de logistiek moeten worden toegevoegd.

Medias24 heeft aan de hand van deze aanwijzingen een schatting gemaakt van de kosten van d vaccins gedurende de eerste zeven maanden van het jaar. Hieronder een reconstructie:

1. De basiscijfers: dit weekend zal Marokko 18,5 miljoen doses van Sinopharm en 7 miljoen doses van het in India vervaardigde Covishield (AstraZeneca) hebben ontvangen. Covishield kost 5 euro per dosis en Sinopharm gemiddeld 15 euro per dosis (hogere prijs aan het begin van de campagne, lagere nu en in de toekomst). Dit betreft indicatieve gemiddelden, om de vertrouwelijkheid van de onderhandelde prijzen te respecteren. Daarnaast kost een retourvlucht met een vliegtuig van Royal Air Maroc naar China of India 4 miljoen dirham per rotatie, betaald door de staat.

2. Interne logistieke kosten: uitrusting, voorbereiding van centra, vervoer, opslag van vaccins, enz. De totale logistieke kosten voor Royal Air Maroc, dat ongeveer 30 rondes heeft uitgevoerd, worden geschat op 300 à 500 miljoen dirham.

3. Het totaal in dirhams: 362 miljoen dirham (Covishield) + 2992 miljoen dirham (Sinopharm) + 400 miljoen dirham (geraamde logistieke kosten inclusief Royal Air Maroc) = 3,75 miljard dirham.

Bovendien worden aankopen van vaccins vooraf betaald, op het moment dat de bestelling wordt geplaatst.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team