Zoeken

Marokko: tussenpersonen zorgen voor prijsstijging Eid-schapen

11 juli 2021 - 15:00 - Marokko

©

Ruim een week voor Eid Ul-Adha zijn de prijzen voor offerdieren in Marokko enorm gestegen. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door de zogeheten "chennaqas", tussenpersonen die schapen inkopen bij de boeren om ze op verschillende plekken in het koninkrijk door te verkopen.

Uit een steekproef van de krant Al Massae die is uitgevoerd in Casablanca en verschillende plattelandsgebieden, worden schapen voor een gemiddelde prijs van 2500 tot 3000 dirham verkocht. Voor kwaliteitsschapen schommelen de prijzen tussen 3500 en 7000 dirham. Het dagblad concludeert dat de prijzen worden opgedreven door de handelswijze van de chennaqa’s.

Lees ook: Eid ul-Adha in Marokko: 1700 dierenartsen gaan verkoop en slacht controleren

De tussenpersonen werken nauw samen en hebben op deze manier een monopolie verkregen op de doorverkoop van schapen. Een andere strategie van de chennaqa’s om de prijzen op te drijven is om de verkopers van veevoer te stimuleren om hun prijzen te verhogen. Uit het onderzoek van het blad blijkt dat de tussenpersonen in Casablanca grof geld verdienen aan de verkoop van schapen die afkomstig zijn van fokkers uit de nabijgelegen dorpen Sidi Rahal en Had Soualem. Ze zouden per schaap een winst boeken die varieert tussen de 500 en 1500 dirham.

De chennaqa’s richten zich vooral op wereld-Marokkanen die na twee jaar van reisbeperkingen in grote getalen naar Marokko zijn gekomen om er Eud ul-Adha te vieren. De inwoners van Casablanca hebben hun verontwaardiging geuit over de buitensporige prijzen voor offerdieren en hebben de autoriteiten opgeroepen om maatregelen te nemen.

Bladna.nl