Zoeken

Ahmed (85) mag naar België terugkeren, zijn vrouw moet in Marokko blijven

3 mei 2020 - 13:20 - Marokkanen in het buitenland

©

Ahmed, 85 jaar, is één van de 1400 Belgische Marokkanen die in Marokko zijn gestrand vanwege de coronacrisis. Zijn repatriëring naar België werd goedgekeurd, maar hij heeft besloten om toch in Tanger bij zijn vrouw te blijven.

De vrouw van Ahmed werd namelijk niet geselecteerd en mag voorlopig niet naar België terugkeren. Imane, de dochter van het koppel, kreeg op 28 maart een e-mail van de ambassade van België in Rabat waarin haar te kennen werd gegeven dat haar vader tot de prioritaire groep behoorde en naar huis mocht terugkeren.

De oude man moest op 1 mei een vlucht tussen Casablanca en Brussel nemen, maar zit nog steeds vast in Tanger. Reden daarvan is dat hij de hulp nodig heeft van zijn vrouw, Sofia. Alleen reizen is voor de bejaarde man geen optie. "Het is onmogelijk dat hij alleen reist.", zegt Imane, volgens wie haar vader dringend medicijnen voor zijn hart nodig heeft. Ze contacteerde herhaaldelijk de ambassade om een terugkeer voor haar moeder te regelen, zonder succes.

Het koppel was op 9 maart in Marokko aangekomen en moest op 19 maart naar België terugkeren. Marokko besloot echter zijn grenzen en luchtruim op 13 maart te sluiten, waardoor een terugkeer niet meer mogelijk was.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team