Zoeken

Ahmed Aboutaleb in opspraak: "Marokkanen zijn beter geïntegreerd dan Turken" (video)

21 mei 2020 - 10:40 - Wereld

©

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam is in opspraak geraakt na zijn uitspraken over de integratie van Turken en Marokkanen in Nederland tijdens een interview met NadoCity.

Volgens Aboutaleb, die in het Riffijns sprak tijdens het interview, zijn Marokkanen veel beter geïntegreerd dan Turken in Nederland.

"Turken hebben vaak hun blik gericht op Turkije. In Turkije wordt alles wat ze doen geregeld. Inmenging van de Turkse overheid met de Turkse gemeenschap in Nederland is groot. De hand van Erdogan reikt hier tot in de moskeeën.", antwoordde Aboutaleb toen zijn tegenspreker, Mohamed Talhaoui, erop wees dat Marokkanen zich niet moeten schamen om voorbeeld te nemen op de Turken, die vaker slagen.

Volgens Aboutaleb "reikt de hand van Rabat daarentegen niet tot de moskeeën in Nederland" en is er "geen sprake van grote Marokkaanse inmenging".

Marokkanen in Nederland zijn volgens de burgemeester ook niet echt op de hoogte van wat er in Marokko gebeurt. "Als je hier op straat aan een Marokkaan zou vragen: ’Wie is de premier van Marokko?’ is er weinig kans dat hij dan zou zeggen ’Het is de heer El Othmani’. Als je aan een Turk zou vragen wie er in Turkije regeert dan zou hij al die namen kunnen noemen.

Aboutaleb stelt dat dat een bewijs is dat "de integratie van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland veel verder is dan de integratie van de Turkse gemeenschap". Het Sociaal Cultureel Planbureau bevestigt dat, aldus de bewindsman volgens wie dat ook te zien is in de gemeenteraden in Nederland. Het aantal Marokkanen is er veel hoger dan het aantal Turken.

De verklaringen van Ahmed Aboutaleb zorgen voor veel onvrede in de Nederlandse politieke arena. De burgemeester wordt ervan beschuldigd gemeenschappen tegen elkaar op te zetten. Aboutaleb heeft al jaren een moeilijke relatie met de Turkse gemeenschap in zijn stad. Hij probeerde na de mislukte coup in 2016 in Turkije de spanningen binnen de Turkse gemeenschap te sussen, zonder veel succes.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team