Zoeken

Ahmed Aboutaleb te gast in podcast-serie Khoya (video)

28 september 2022 - 11:00 - Wereld

©

In de nieuwe podcast-serie Khoya gaat presentator Saber Benjah in gesprek met inspirerende Marokkaanse Nederlanders over de zoektocht naar identiteit, uitdagingen, succes, dromen. Dit artikel is een weergave van zijn gesprek met burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam.

Ahmed Aboutaleb werd op 29 augustus 1961 geboren in het Noord-Marokkaanse dorpje Beni Sidel. In 1963 vertrok de vader van Ahmed naar Europa om geld te verdienen en in 1976 kon ook de rest van het gezin zich in Nederland vestigen. Aboutaleb was op dat moment 15 jaar en werkte als puber hard om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. Hij volgde diverse technische opleidingen, maar vond het moeilijk om te aarden. "Ik voelde me niks. Ik zat te janken in bed."

Lees ook: Kritiek op reizen Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb

De burgemeester van Rotterdam blikt in de podcast ook terug op zijn carrière en geeft aan de weg vrijgemaakt te hebben voor anderen en de toekomstige generatie. Aboutaleb is in de jaren 80 actief als journalist. Hij maakt veel maatschappelijke reportages voor radio en tv en wordt steeds bekender, binnen en buiten de migrantengemeenschap. begin jaren 90 wordt Aboutaleb woordvoerder op het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur.

Lees ook: Ahmed Aboutaleb met dood bedreigd door hooligans Feyenoord

Aboutaleb is de eerste Marokkaanse Nederlander in heel wat machtskringen. Hij is de eerste die een Marokkaanse komaf heeft in de regering, de eerste Marokkaans-Nederlandse Amsterdamse wethouder en de eerste islamitische burgemeester van een grote Europese stad. Daarnaast heeft burgemeester Aboutaleb vorig jaar ook een internationale prijs in de wacht gesleept. Hij werd om zijn manier van besturen gelauwerd met de World Mayor Prize.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team