Zoeken

Het bewogen jaar van burgemeester Ahmed Aboutaleb

26 december 2020 - 10:20 - Marokko

©

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb blikt in het AD terug op een zeer bewogen jaar, met een coronapandemie, maar ook met een herverkiezing voor de burgemeester die in januari aan zijn derde termijn begint.

Ongeveer een derde van de werkweek werkt Ahmed Aboutaleb thuis in Kralingen. Toch is hij elke dag in de stad te vinden. "Al is dat soms alleen het ritje in de dienstauto. En ik werk een dag per week in de wijk Carnisse. Ik moet de stad blijven inspecteren. Dus doe ik af en toe ook de boodschapjes en kijk ik hoe het in de supermarkt en bij de slager gaat. In het stadhuis kijk ik vanaf mijn balkonnetje naar het centrum. Soms maakt dat me blij, soms kijk ik met ergernis."

De burgemeester maakt zich vooral boos om de drukte in de stad en kan maar niet begrijpen dat veel mensen het niet kunnen opbrengen om zich aan de corona-maatregelen te houden. "De samenleving heeft het nodig dat we ons aan de regels houden, niet de burgemeester. Met beter gedrag was alle ellende misschien al voorbij geweest." Hij ontpopte zich dit jaar als de strenge docent die het steeds laksere Nederland bij de les probeerde te houden en ging zelf ook zeer strikt om met de regels. Daarom verwachtte niemand het bericht over zijn besmetting met het coronavirus.

Aboutaleb ergert zich ook aan corona-ontkenners. "Toen ik besmet was, noemde iemand me een acteur: daar heb ik erg om gelachen." Hij krijgt ook regelmatig mails van mensen die zeggen dat corona onzin is. "Die ontkenning is hartstikke gevaarlijk. De waarheid is betrekkelijk, maar in dit geval is wetenschappelijke evidentie aan de orde. Dan is het onzinnig om met die ontkenners in gesprek te gaan."

Velen vinden hem te kritisch, maar zelf vindt hij juist dat hij een belangrijke steunpilaar is van het kabinet in de strijd tegen het coronavirus. Rotterdammers lopen volgens hem ook grote risico’s omdat de stad grotendeels een fysieke economie heeft. "Rotterdammers moeten containers verplaatsen, schepen legen. In de haven werken 150.000 mensen. Zij lopen meer kans om besmet te raken dan werknemers die aan de keukentafel zitten. "Daar voel ik me verantwoordelijk voor. In deze ellende had ik daar ook het recht toe: Rotterdam was lange tijd de regio met de meeste besmettingen."

Sinds april houdt Aboutaleb wekelijks kantoor in het stadsdeel Carnisse waar sommige inwoners enorm kwetsbaar zijn. Hij sprak daar bijvoorbeeld Poolse en Bulgaarse gezinnen die uitgebuit worden op de woningmarkt, het is dan volgens hem aan de overheid de taak om hen beter te beschermen.

Op dit moment herstelt de burgemeester van een medische ingreep. Hij werd een paar dagen geleden geopereerd in het Erasmus Medisch Centrum vanwege een aandoening aan zijn schildklier.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team