Zoeken

Trieste einde voor adelaar die over Marokko vloog

19 maart 2022 - 18:20 - Wereld

©

Een adelaar die in 2019 in L’Aude in de Franse Pyreneeën werd geringd en van een zender werd voorzien, is dood aangetroffen in de buurt van Perpignan, na een ongelooflijke reis die hem naar Spanje, Portugal, Marokko en Mauritanië voerde.

In minder dan drie jaar tijd heeft een Bonelli’s adelaar duizenden kilometers afgelegd. Het jonge vrouwtje is over landen gevlogen die ze niet gewend is te bezoeken. Hiertoe behoren België, Nederland, Duitsland en Denemarken. De vogel vloog ook van noord naar zuid door Frankrijk, Spanje, Portugal, Marokko en Mauritanië, alvorens te landen in haar geboortestreek, de Pyrénées-Orientales.

Lees ook: Koekoek keert terug naar VK na tour door Marokkaanse Sahara

"Dit is een buitengewone reis voor deze soort. Het is zeer verrassend, maar ook verklaarbaar door de jeugdigheid van de vogel. We kunnen het vergelijken met een tiener, op de leeftijd wanneer ze nog geen huis hebben en ze reizigers zijn," verklaart Yves Aleman, voorzitter van de Ornithologische groep van Roussillon, aan Actu Perpignan.

Lees ook: Honderden trekvogels vallen dood bij kust Safi

Helaas had de vogel sinds eind november geen teken van leven meer gegeven. De GPS zond een laatste locatie uit op 22 februari, in Corbère-les-Cabanes. Een lid van de vereniging ging op 28 februari ter plaatse en ontdekte het kadaver van de vogel aan de voet van een hoogspanningsmast. "Zijn dood dateert volgens de gegevens van de versnellingsmeter van december," verklaart de groep. Een botsing en/of elektrocutie met de spanningslijn zou de doodsoorzaak van het dier zijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team