Zoeken

Koekoek keert terug naar VK na tour door Marokkaanse Sahara

3 mei 2021 - 20:20 - Wereld

©

Trekvogels zoals de koekoek, wijken tijdens hun trek naar warmere oorden vaak uit naar Marokko. Zo ook de koekoek PJ, die in het kader van het Cuckoo Tracking Project als sinds 2016 wordt gevolgd door wetenschappers van de British Trust of Ornithology (BTO). Na meer dan 80.000 kilometer te hebben afgelegd tussen Marokko en het Verenigd Koninkrijk, is de vogel weer teruggekeerd in het King’s Forest in Suffolk. Tijdens zijn trektocht heeft PJ de Marokkaanse Sahara wel tien keer doorkruist.

Het project van de BTO is gestart in 2011 om een verklaring te vinden voor de drastische afname van het aantal koekoeken in Groot-Brittannië. Het exemplaar dat van de onderzoekers de naam PJ heeft gekregen wordt sinds 2016 gevolgd op zijn jaarlijkse trektocht naar Afrika waar hij de wintermaanden doorbrengt. In deze periode heeft de vogel de Marokkaanse Sahara tien keer zonder problemen doorkruist, meldt de website geo.fr.

Op 24 april keerde PJ weer terug in het gebied waar hij gewoonlijk leeft in het King’s Forest in Suffolk. "Nieuwe gegevens die op 22 april om 7.30 uur van PJ’s baken werden ontvangen, toonden aan dat hij de laatste 223 mijl van het Isle of Wight naar Suffolk had afgelegd", meldt de BTO op zijn website. "We hadden PJ nauwlettend in de gaten gehouden sinds het begin van zijn terugreis afgelopen februari".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team