Zoeken

Europa versoepelt reisregels voor derde landen

24 februari 2022 - 15:00 - Wereld

©

De Europese Raad heeft de EU-leden aanbevolen de reisbeperkingen te versoepelen voor passagiers uit "derde" landen, waaronder ook Marokko.

Europese landen kunnen vanaf 1 maart niet-essentiële reizen toestaan voor mensen die ingeënt zijn tegen Covid-19, of van het virus zijn hersteld. Het protocol erkent als "gevaccineerd", iedere persoon die minstens 14 dagen en niet meer dan 270 dagen voor aankomst volledig gevaccineerd was of een booster heeft gekregen, aldus een verklaring van de Raad. Ook hoeft de tijdelijke beperking op niet-essentiële reizen niet meer voor reizigers die binnen 180 dagen voor hun reis naar de EU van covid zijn hersteld, voegt de Raad eraan toe.

Lees ook: Opheldering over geldigheid Marokkaans coronapaspoort in Europa

In de aanbeveling staat dat de EU-landen van reizigers uit derde landen wel kunnen eisen dat zij tot 72 uur voor vertrek een PCR-test ondergaan en desgewenst quarantaine- of zelfisolatiemaatregelen kunnen toepassen. Kinderen ouder dan 6 jaar en jonger dan 18 jaar mogen reizen als ze ten vroegste 72 uur voor vertrek een negatieve PCR-test hebben afgelegd. De lidstaten kunnen na aankomst aanvullende tests, quarantaine of zelf-isolatie eisen.

De beperkingen voor reizigers uit een derde land kunnen worden opgeheven wanneer er in de voorgaande 14 dagen maximaal 100 coronabesmettingen per 100.000 inwoners zijn geweest in dat land.

Lees ook: Europa aanvaardt Marokkaans vaccinatiepaspoort

Hoewel de Raad aanbevelingen doet, blijven de EU-landen vrij om hun eigen beslissingen te nemen over Covid-gerelateerde grensregels. Dit hebben zij ook gedurende de hele pandemie gedaan. Het leidde tot veel kritiek van de reisindustrie over het gebrek aan consistentie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team