Zoeken

Aardbeving Marokko: satellieten cruciaal

13 september 2023 - 16:00 - Marokko

©

Op verzoek van de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (IFRC) worden satellieten gericht op de regio’s die op 8 september door de aardbeving in Marokko zijn getroffen.

Satellieten zijn van onschatbare waarde bij het begeleiden van hulpverlening en het leveren van humanitaire hulp aan slachtoffers. In reactie op een verzoek van de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (IFRC) heeft het VN-Instituut voor Opleiding en Onderzoek (UNITAR) "op zaterdagochtend om 7.04 uur lokale tijd de activering van het Internationale Handvest Ruimtevaart en Grote Rampen aangevraagd", zodat de satellieten kunnen worden gericht op de getroffen gebieden, meldt The Conversation. Vervolgens werden de meest geschikte optische en radarsatellieten van acht ruimtevaartorganisaties geprogrammeerd. Onder hen bevinden zich de Franse optische satellieten Pléiades en Pléiades Neo (met hoge en zeer hoge resolutie), die morgenochtend de eerste beelden zullen leveren.

Lees ook: Marokkaanse brandweerlieden "experts in aardbevingen"

Natuurrampen (orkanen, tornado’s, tyfoons, aardbevingen, aardverschuivingen, vulkaanuitbarstingen, tsunami’s, overstromingen, bosbranden, enz.) of door de mens veroorzaakte rampen (verontreiniging door koolwaterstoffen, industriële explosies) treden elk jaar onverwachts op en treffen miljoenen mensen overal ter wereld. Klimaatverandering versnelt deze rampen. Dit leidde ertoe dat de Franse en Europese ruimtevaartorganisaties in 1999 het "Internationale Handvest Ruimtevaart en Grote Rampen" oprichtten. Tot op heden mobiliseren 17 lidstaten zich "om zo snel mogelijk gratis satellietbeelden van het getroffen gebied te verstrekken". Van 2000 tot nu is het Handvest "837 keer geactiveerd in meer dan 134 landen". Naast het Handvest zijn er andere vergelijkbare initiatieven zoals Copernicus Emergency of Sentinel Asia.

Lees ook: Aardbeving: Marokkaanse economie zwaar getroffen

Volgens de nieuwe voorlopige telling van het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er 2901 mensen omgekomen bij de aardbeving en raakten 5530 anderen gewond. Op het veld zijn reddingswerkers, vrijwilligers en militairen druk bezig met het vinden van overlevenden en het bergen van lichamen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team