Zoeken

Marokkaanse brandweerlieden "experts in aardbevingen"

12 september 2023 - 18:00 - Marokko

©

"Ervaren en goed uitgerust." Zo omschrijft de Franse Adjudant-chef Jean-Luc Pierron de Marokkaanse brandweer in het licht van de verwoestende aardbeving die Marokko heeft getroffen. Pierron, die betrokken was bij de opleiding van Marokkaanse brandweerlieden, geeft inzicht in hun voorbereiding op natuurrampen.

De Adjudant-chef ontmoette de Marokkaanse brandweer in 2017 tijdens een training en merkte toen al dat ze zich grondig voorbereidden op ernstige situaties. "Ze hebben de lessen uit het verleden, zoals de aardbeving in 1960, ter harte genomen," aldus Pierron. Hij wijst op hun moderne uitrusting, waaronder akoestische detectieapparatuur, opblaasbare kussens en gespecialiseerde reddingshonden, als cruciaal voor hun efficiëntie.

Lees ook: Aardbeving Marokko: Koning Mohammed VI beveelt inzet leger

Jaren geleden was Pierron betrokken bij het opleiden van Marokkaanse en Djiboutiaanse officieren in het opzetten van brandweeropleidingen. Hij benadrukt het belang van regionale aanpak in Marokko, gezien de geografische diversiteit. "Het gaat niet alleen om brandbestrijding; in gebieden met hoge seismische risico’s, zoals rondom Marrakech, wordt specifieke training in puinruimen en reddingsoperaties gegeven," vertelt de expert.

Lees ook: Kracht aardbeving Marokko gelijk aan 25 atoombommen

De laatste cijfers tonen de ernst van de situatie: 2901 doden en 5530 gewonden, waarvan de meerderheid in de provincies Al Haouz en Taroudant, ten zuiden van Marrakech. Pierron besluit met het belang van onmiddellijke actie na een natuurramp: "Het is in de uren direct na de gebeurtenis dat je zoveel mogelijk middelen moet inzetten om een kans te hebben om overlevenden te vinden."

Bladna.nl