Zoeken

Aardbeving: Marokkaanse economie zwaar getroffen

13 september 2023 - 12:00 - Economie

©

De aardbeving die Marokko in de nacht van vrijdag 8 september heeft getroffen, heeft niet alleen menselijke en materiële schade veroorzaakt, maar heeft ook een zware impact op de economie van het koninkrijk, die al tien jaar in volle expansie is.

De economische vooruitzichten voor Marokko zijn bemoedigend. Volgens gegevens van 2022 van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) zal de Marokkaanse economie in 2023 met 3,1% groeien, meer dan die van Algerije met 2,1% of Tunesië met 2%.

Lees ook: Aardbeving: dure rekening voor Marokko

De Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben dezelfde vooruitzichten, waarbij ze aankondigen dat het bruto binnenlands product van Marokko in 2023 met 3,1% zal groeien, tegen 2,1% in 2022, en 3,4% in 2024 als de lopende hervormingen slagen. Maar er zijn zorgen gerezen na de aardbeving van afgelopen vrijdag. De internationale organisaties wachten af hoe het land economisch zal herstellen van deze tragedie, temidden van een stijgende inflatie als gevolg van de Oekraïense crisis, schrijft El Debate.

Toerisme is één van de belangrijkste pijlers van de Marokkaanse economie. De inkomsten uit de sector zijn in het eerste kwartaal van 2023 met 52% gestegen, en bereikten 2,4 miljard dollar, wat 52% meer is dan in 2019, volgens gegevens van de Wereldtoerismeorganisatie (UNWTO). Ook de industrie in Marokko groeit sterk dankzij sectoren zoals de auto-industrie, textiel en agro-industrie.

Lees ook: Koning Mohammed VI bezoekt slachtoffers aardbeving

Zowel publieke als private investeringen zijn gestegen in de sectoren van infrastructuur en onderwijs. Buitenlandse investeerders hebben zich ook meer op Marokko gericht sinds het land van de grijze lijst van de Financial Action Task Force (FATF) is verwijderd, na strenge anti-witwas hervormingen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team