Zoeken

Aanslagen Brussel: Smail Farisi dronken op proces

25 januari 2023 - 18:00 - Wereld

©

Smail Farisi maakte er maandag een punt van om zijn diepe en oprechte excuses aan te bieden voor het hof van assisen belast met de beoordeling van de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016. Vorige donderdag moest hij uit de zaal worden gezet omdat hij begon te roepen. Maar ook tijdens deze zitting veroorzaakte Farisi, die in vrijheid wordt vervolgd, ophef. Hij was dronken en zijn onsamenhangende betoog werd regelmatig onderbroken door zijn jongere broer Ibrahim.

Smail Farisi wordt vervolgd voor het verhuren van zijn appartement in Etterbeek aan terroristen. In het huis hielden Osama Krayem en Khalid El Bakraoui zich schuil. Samen met zijn broer haalde hij het appartement na de aanslagen van 22 maart leeg.

Lees ook: Belgische justitie biedt excuses aan Faycal Cheffou, foutief verdacht van aanslag Zaventem

Maandag stond de voorzitster van het hof, Laurence Massart, toe dat Smail Farisi het woord zou nemen. Hij bood zijn excuses aan voor zijn gedrag tijdens de zitting van vorige week donderdag. Hij moest toen uit de zaal worden gezet omdat hij wilde reageren op een getuigenis van eerder op de dag. Hij riep toen onder meer dat hij homoseksueel was en dus geen terrorist kon zijn, schrijft Het Nieuwsblad. "Mijn gedrag was misschien niet gepast voor de situatie, die misschien pijnlijk was. Ik was in een niet zo goede toestand", zei Farisi.

Op de vraag van voorzitster Massart of hij hulp had gezocht voor zijn problemen, antwoordde Farisi dat hij afgelopen weekend naar een psycholoog was gegaan en dat zal blijven doen. Die psycholoog zou hem verteld hebben dat hij geen schuld heeft aan zijn gedrag, maar dat het zijn hersenen zijn. "Er is geen grotere tiran dan het brein", aldus Farisi. De voorzitster wilde ook weten of Smail Farisi dronk, maar zijn jongere broer Ibrahim betrad op dat moment de zaal en onderbrak meteen zijn broer. Het duurde even voordat de rust terugkeerde en de vraag beantwoord kon worden. "Ik ben al twintig jaar onder invloed van alcohol. Natuurlijk ben ik nu onder invloed, zoals zo vaak", antwoordde de beschuldigde.

Lees ook: Bomaanslagen in Brussel: beklaagden boycotten proces

Daarna claimde hij nogmaals zijn onschuld en zei hij de slachtoffers van de aanslagen te beschouwen als "broers en zussen, in alle menselijkheid". De voorzitster onderbrak hem met de boodschap dat dit deel tijdens zijn ondervraging aan bod zou komen en gaf het woord aan zijn broer Ibrahim Farisi. Maar ook zijn uitleg was zeer onsamenhangend. Toen de voorzitster hem vroeg om te gaan zitten sloeg Ibrahim Farisi zijn microfoon weg en verliet de zaal gedurende ruim een half uur.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team