11 december 2020 - 12:20 - Wereld
De Brusselse raadkamer behandelt deze week de verwijzing naar assisen van verschillende verdachten van de aanslagen van 22 maart 2016. De federale officier van justitie eist dat acht verdachten worden berecht voor de assisenrechter. Voor twee andere verdachten vraagt hij een verwijzing naar de strafrechter en voor de drie overige wordt een buitenvervolgingstelling gevraagd.
Onder de verdachten van de aanslagen op 22 maart 2016 voor wie een buitenvervolgingstelling is gevraagd, bevindt zich ook Faycal Cheffou, de man die na de aanslagen in Brussel werd opgepakt als de man met het hoedje maar het uiteindelijk niet bleek te zijn. DNA-onderzoek toonde aan dat die beschuldiging niet terecht was. Cheffou draagt de stempel van terreurverdachte nog steeds met zich mee en hoopt daar nu van af te komen.
In 2016 werd hij vier dagen lang aangezien voor de man die werd gezien op de camerabeelden van de luchthaven van Zaventem. Voordat de ware identiteit van de man met het hoedje bekend werd, namelijk Mohamed Abrini, werd Cheffou van de feiten beschuldigd en vervolgd.
Het OM verklaarde aan het einde van haar pleidooi de beschuldiging nietig en ging zelfs verder. De federale magistraat heeft zijn excuses aangeboden door te zeggen dat alle aangeboden verontschuldigingen de beproeving die hij mee heeft gemaakt niet zullen herstellen. Cheffou sprak de Raadszaal hierna aan: "Het voelt heel goed om verontschuldigingen te horen, er is vandaag een gewicht van me gevallen. Het was een nachtmerrie. Ik moest keer op keer herhalen dat ik het niet was, dat was psychologisch zeer zwaar."
De hoorzitting was al meerdere keren uitgesteld vanwege de Covid-19-crisis. Het assisenproces zal hoogstwaarschijnlijk plaatsvinden in de voormalige NAVO-gebouwen in Brussel. De raadkamer hoort woensdag nog drie advocaten van de verdediging, in het bijzonder Gisèle Stuyck, de advocaat van Osama Krayem, een van de hoofdverdachten.
Geldafpersing op Marokkaanse weg (video)
Europa zoekt naar deze vermiste Marokkaanse topsporters
Politicus vast voor vastgoedfraude in Tanger
Belangrijke verbindingsweg in Nador is "een schande"
Marokkaans raadslid doneert lever om tante te redden
Nederlander betrapt met camper vol hasj bij grens Marokko
Europa zoekt naar deze vermiste Marokkaanse topsporters
Utrechtse Amir slachtoffer fatbike-drama
Hoensbroekse Yasmin (3) overlijdt na stopzetten behandeling
Palestijnse vlag op joodse profielen, Marokkaanse student veroordeeld
Veel mysterie rond dodelijke val Abdel uit raam in Brussel
Dubai levert rechterhand drugsbaron ’Monte Christo’ uit aan België
Rechtszaak Amsterdam: verdachten brachten vrouwen uit Marokko voor prostitutie
Imam Alkmaar ontslagen na Israël-trip