Zoeken

Marokko test met succes Israëlische kamikazedrone SpyX

17 maart 2024 - 12:00 - Marokko

©

Het succes van de Israëlische drone SpyX op Marokkaans grondgebied is opnieuw bewezen. De onbemande kamikazedrone vernietigde met succes een afgedankt pantservoertuig van de Koninklijke Strijdkrachten (FAR) met een snelheid van 250 km/u.

In een video van de test is te zien hoe het toestel een afgedankt Ratel-pantservoertuig van de FAR met hoge precisie raakt, met een "AT/AP"-type militaire lading. "De video, met name vanaf 1:53 minuut, toont duidelijk dat de SpyX een Marokkaanse Ratel buiten gebruik heeft gesteld. Dit bevestigt ongetwijfeld een nieuwe test in Marokko," aldus defensie-expert Abdelhamid Harifi aan Médias24.

Lees ook: Marokko heeft Israëlische SpyX-drones ontvangen

De SpyX-drone van het Israëlische BlueBird Aero Systems, onderdeel van de Israel Aerospace Industries (IAI), heeft een actieradius van 50 km, een vliegduur van 90 minuten en kan een 2,5 kg zware koplading dragen met een maximaal startgewicht van 10 kg. De drone, gelanceerd vanaf een railsysteem op een voertuig, is volledig elektrisch aangedreven. Met een lengte van 2 meter en een breedte van 1,4 meter wordt de SpyX door zijn ontwikkelaars beschreven als "precies", "geavanceerd" en "gemakkelijk inzetbaar door een klein team." De marge van precisie bedraagt slechts één meter, wat extra manoeuvreerruimte biedt aan militaire troepen, met name voor verkenning en gerichte luchtaanvallen. De drone is ook zeer mobiel en kan in diverse omstandigheden, afhankelijk van het terrein en de geografie, worden ingezet.

Lees ook: Aankoop Israëlische zelfmoorddrone SpyX door Marokko baart Spanje zorgen

"SpyX verbetert niet alleen de situational awareness en maakt nauwkeurige en effectieve aanvallen mogelijk, maar zorgt ook voor een revolutie in de tactische superioriteit op het slagveld," aldus Ronen Nadir, CEO van BlueBird Aero Systems, in een persbericht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team