Zoeken

50 jaar geleden: mislukte moordpoging op Hassan II

16 augustus 2022 - 17:40 - Marokko

©

Één van de gedenkwaardigste momenten in de Marokkaanse geschiedenis speelde zich 50 jaar geleden af. Drie gevechtsvliegtuigen van de Marokkaanse luchtmacht probeerden wijlen Koning Hassan II te vermoorden, die op weg was naar Rabat na een officieel bezoek aan Frankrijk.

In 1972 bevond Koning Hassan II zich aan boord van zijn Boeing 727 op weg van Frankrijk naar huis. Drie toestellen van het type Northrop F-5A van de Marokkaanse luchtmacht naderden het koninklijke vliegtuig en openden het vuur. Zij beschadigden twee van de drie motoren van het toestel en doodden en verwondden verschillende passagiers, aldus Moncloa. De Boeing slaagde er toch in om op de luchthaven van Rabat te landen. De F-5A straaljagers keerden na de mislukte aanval terug naar de luchtmachtbasis van Kenitra.

Lees ook: Reportage over staatsgreep tegen Hassan II in 1972

De coupplegers kregen te horen dat het vliegtuig van de Koning net veilig geland was. De vorst is dan naar de officiële versie, zelf op het idee gekomen om een radiobericht uit te zenden met de tekst: "Staak-het-vuren! De tiran is dood, wij zijn onschuldig". Vervolgens is de monarch stiekem in een Peugeot-bedrijfsvoertuig naar de Franse ambassade gereden. Hij wist heel goed dat andere F-5A-gevechtsvliegtuigen ook de luchthaven of het paleis van Rabat zouden kunnen aanvallen.

Lees ook: Fatima Oufkir, weduwe generaal Oufkir, overleden

Een aantal van de samenzweerders, die zagen dat hun plan mislukte, trachtten in een AB-205 helikopter naar Gibraltar te vluchten. Zij werden echter snel samen met andere betrokken commandanten gearresteerd en voor de ogen van de Marokkaanse televisiecamera’s gemarteld en doodgeschoten. Wat de opperbevelhebber, generaal Oufkir, betreft, is de officiële versie dat hij zelfmoord heeft gepleegd. Volgens sommige bronnen is hij echter op 16 augustus persoonlijk door Koning Hassan II doodgeschoten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team