Zoeken

Fatima Oufkir, weduwe generaal Oufkir, overleden

16 december 2013 - 11:11 - Marokko

©

Fatima Oufkir, echtgenote van wijlen Generaal Mohamed Oufkir, is zondag in een ziekenhuis in Casablanca overleden. De 75-jarige Fatima bracht samen met haar zes kinderen 18 jaar door in Marokkaanse gevangenissen.

Fatima en haar kinderen draaiden op voor de fouten van Generaal Oufkir, jarenlang de rechterhand van Koning Hassan II. Oufkir pleegde officieel zelfmoord in 1972, na een mislukte staatsgreep tegen Hassan II.

In haar boek ’De Tuinen van de Koning’ vertelt Fatema Oufkir over de hel waarin zij met haar familie belandde na een koninklijk leven in de nabijheid van Hassan II te hebben geleid. Haar dochter Malika Oufkir groeide zelfs op in het koninklijk paleis en beschouwde Hassan II als haar vader.

Tijdens een huisarrest in Rabat in 1991, wisten drie van Oufkir’s kinderen te ontsnappen en naar Spanje te vluchten. De rest van de familie vertrok in 1996 naar Frankrijk.

Fatima Oufkir keerde enkele jaren geleden terug naar Marrakech. Ooit verklaarde ze: "Ik heb nooit vergeten dat ik samen met Hassan II enkele van de mooiste momenten van mijn leven heb gekend. (...) Hassan II was een van de grootste patriotten in de geschiedenis van Marokko.".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team