Zoeken

"Hassan II was prachtig, Mohammed VI is lief" (video)

30 september 2022 - 20:00 - Marokko

©

Farah Diba Pahlavi, de voormalige keizerin van Iran, prijst de grootmoedigheid van Koning Mohammed VI en zijn vader Hassan II, aan wie zij dierbare herinneringen heeft.

"Ik heb veel herinneringen aan wijlen Zijne Majesteit Hassan II, die heel dicht bij ons stond. We reisden regelmatig naar Marokko en hij kwam ons opzoeken in Iran. Na de dood van de koning [noot van de redactie: Sjah van Iran] was ik in Caïro. Zijne Majesteit Hassan II stuurde me daar allerlei giften op per vliegtuig, dat was prachtig" zegt Farah Diba Pahlavi. "Vandaag is Zijne Majesteit Koning Mohammed VI lief. Wanneer ik naar Marokko ga, voel ik me een beetje dichter bij mijn land, Iran," voegt de voormalige keizerin van Iran eraan toe.

Lees ook: Samira Saïd: "Hassan II was trots op me"

In het verleden hadden Iran en Marokko goede betrekkingen. In 1981 verbrak Teheran alle diplomatieke betrekkingen met Rabat als reactie op het besluit van wijlen Koning Hassan II om asiel te verlenen aan sjah Mohammad Reza Pahlavi, de echtgenoot van Farah Diba Pahlavi, die in ballingschap leefde.

Lees ook: Vriendschap Giscard d’Estaing en Hassan II irriteerde Jacques Chirac

Sindsdien zijn de betrekkingen tussen beide landen met horten en stoten geëvolueerd. De knelpunten blijven de kwestie van de Sahara en de Iraanse verspreiding van het sjiisme in de Maghreb.

Farah Diba Pahlavi praat vanaf de 5e minuut over haar relatie met Hassan II en Mohammed VI:

Bladna.nl