Zoeken

Wie is Zouhair B, de Marokkaanse drugsbaron die in Dubai is gearresteerd

30 november 2022 - 13:00 - Wereld

©

In Dubai zijn twee Nederlanders, waarvan één van Marokkaanse afkomst, gearresteerd voor grootschalige internationale drugshandel. Zij maken deel uit van de 49 leden van een "superkartel" die zijn opgepakt voor het smokkelen van cocaïne naar Europa.

De beide verdachten, de Marokkaan Zouhair B. en de Bosniër Edin G., evenals de andere leden van het netwerk, werden aangehouden in onderlinge samenwerking tussen gerechtelijke autoriteiten in onder meer Spanje, Frankrijk, België, de Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten. Er werd in totaal meer dan 30 ton cocaïne in beslag genomen.

Lees ook: Superkartel opgerold in Dubai: Nederland vraagt uitlevering Marokkaan

De 37-jarige Zouhair B. werd op 16 november in Dubai gearresteerd en zit daar nog in voorlopige hechtenis. Hij wordt beschuldigd van het smokkelen van cocaïne via de havens van Rotterdam en Antwerpen, lidmaatschap van een criminele organisatie, witwassen van geld, corruptie en illegaal wapenbezit. Nederland zal om zijn uitlevering vragen.

De 40-jarige Edin G., is al tientallen jaren actief in het drugsmilieu en staat aan het hoofd van de bendes Tito en Dino. Hij wordt door de Amerikaanse DEA beschouwd als een van de 50 grootste drugshandelaren ter wereld. Hij was lid van een Europees superkartel dat opereerde vanuit Dubai. Ook zou hij hebben samengewerkt met Mocro-maffia leider Ridouan Taghi, die momenteel in Nederland gevangen zit.

Lees ook: Vissers uit Al Hoceima waren hasjbaronnen in Spanje

De Bosniër wordt onder meer verdacht van de invoer van 1800 kilogram cocaïne uit Dubai via de haven van Hamburg. Ook zou hij in 2020 bijna 750 kilogram van deze drug via Zuid-Afrika hebben ingevoerd. Hij wordt ook genoemd in een andere zaak waarin 1329 kilogram cocaïne werd onderschept in de haven van Rotterdam.

Bladna.nl