Zoeken

Superkartel opgerold in Dubai: Nederland vraagt uitlevering Marokkaan

29 november 2022 - 18:00 - Wereld

©

Een grote internationale politieactie heeft een "superkartel" ontmanteld dat in Europa actief was. In totaal werden 49 verdachten, waaronder een Nederlander van Marokkaanse afkomst, gearresteerd in verschillende landen en is er beslag gelegd op meer dan 30 ton cocaïne. De Marokkaan wordt naar alle waarschijnlijkheid aan Nederland uitgeleverd.

In een verklaring zegt Europol dat het "superkartel" bijna een derde van de cocaïnehandel in Europa controleert en dat de arrestaties plaatsvonden in Frankrijk, Spanje, België, Nederland en de Verenigde Arabische Emiraten. Onder de gearresteerden bevinden zich twee personen van "groot belang" die banden hebben met Nederland. Zij werden in Dubai gearresteerd, aldus de Europese Politiedienst. Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft aangegeven voornemens te zijn om hun uitlevering door de Verenigde Arabische Emiraten te verzoeken.

Lees ook: Nederland "narcostaat 2.0" door Mocromaffia

Volgens het Nederlandse Openbaar Ministerie gaat het om de 37-jarige Zouhair B. met een dubbele Nederlandse en Marokkaanse nationaliteit. Hij wordt ervan beschuldigd in 2020 en 2021 duizenden kilo’s cocaïne in Nederland te hebben ingevoerd. De andere is Edin G., een 40-jarige Nederlander met ook de Bosnische nationaliteit.

Lees ook: Antwerpse drugshandelaar Omar G. gearresteerd in Dubai

In een persbericht spreekt het Nederlandse Openbaar Ministerie van "ernstige strafbare feiten in verband met internationale drugshandel, voornamelijk vanuit Zuid-Amerika via de havens van Antwerpen en Rotterdam".

Bladna.nl