Zoeken

Zorgen over Britse gevangene in Marokko

7 februari 2023 - 18:00 - Marokko

©

De familie van Oliver Andrew, een 29-jarige Brit die al meer dan twee maanden in een Marokkaanse cel zit op beschuldiging van handel in vals geld en lidmaatschap van een criminele organisatie, maakt zich zorgen over zijn verslechterende geestelijke en lichamelijke gezondheid. Ze vragen de Britse ambassade om hulp.

Oliver Andrews kwam in november 2022 samen met een vriend naar Marrakech voor een vakantie, maar raakte verwikkeld in een complexe situatie. De politie arresteerde hem in het hotel waar hij verbleef. Hij zou vals geld gebruikt hebben om een drankje te betalen. Vervolgens werden de twee mannen beschuldigd van de handel in vals geld en het vormen van een georganiseerde criminele organisatie en kwamen ze in de gevangenis terecht, aldus zijn advocaat.

Lees ook: Nederlandse delegatie in Marokko om gevangenisbeleid te bespreken

Sindsdien maakt de familie van Oliver zich zorgen over de omstandigheden waaronder hij wordt vastgehouden. In 2021 stelden artsen een hartkwaal bij hem vast en sindsdien moet hij dagelijks medicijnen nemen. Volgens zijn familie kreeg de jongeman geen toegang tot zijn medicijnen, totdat zijn advocaat op 16 december een bezoek regelde. "Hij bevond zich in een zeer verslechterde mentale en fysieke toestand" omdat "zijn bloedcirculatie vertraagde" bij gebrek aan zijn behandeling, vertelt zijn familie aan BBC.

Lees ook: Spaanse gevangene in Tetouan klaagt over mishandeling

"Toen we hem in de gevangenis bezochten, was hij er geestelijk en lichamelijk zeer slecht aan toe en bleek hij zelfmoordgedachten te koesteren, omdat hij door de taalbarrière met niemand kon communiceren", schreef Alanna Cornick, de partner van Andrew in een Facebookpost. Daarin sprak ze haar verontrusting uit over de "hartverscheurende" dagdagelijkse situatie waarin hij leeft. Volgens haar wordt haar man vastgehouden in "krappe ruimtes" met 32 mensen in een cel voor 12 personen, zonder beddengoed of frisse lucht. Alanna belde met de Britse ambassade voor hulp. "We willen gewoon dat de ambassade haar werk doet en hem een bezoek brengt om ervoor te zorgen dat hij het goed maakt," zegt ze.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team