Zoeken

100.000 jaar oude voetafdrukken ontdekt in Marokko

26 januari 2024 - 09:00 - Marokko

©

In het noordwesten van Marokko, op de rotsachtige stranden van Larache, hebben wetenschappers een opmerkelijke ontdekking gedaan die een nieuw licht werpt op de prehistorische geschiedenis van Noord-Afrika en het zuiden van de Middellandse Zee.

Een internationaal team van onderzoekers, geleid door de Universiteit Bretagne Sud in Frankrijk, heeft 85 voetafdrukken van Homo sapiens ontdekt, die dateren uit het Laat-Pleistoceen en ongeveer 100.000 jaar oud zijn.

Lees ook: Oudste DNA-sporen van Afrika in Marokko ontdekt

Deze ontdekking, gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports, toont aan hoe de menselijke aanwezigheid in dit gebied zich manifesteerde. Deze voetafdrukken zijn de oudste in Noord-Afrika en Zuid-Middellandse Zee en werden ontdekt tijdens een veldmissie in juli 2022 als onderdeel van een wetenschappelijk onderzoeksproject.

De voetafdrukken, die zich uitstrekken over een rotsachtig oppervlak van ongeveer 2800 vierkante meter, zijn bijzonder goed bewaard gebleven dankzij snelle bedekking door fijne sedimenten tijdens een periode van lage golfslag en getij. Uit de morfometrische analyse blijkt dat de afdrukken zijn gemaakt door individuen van verschillende leeftijden, van kinderen tot volwassenen, variërend in lengte van 121 tot 189 centimeter.

Lees ook: Marokko: Homo sapiens maakte 120.000 jaar geleden al kleren

Dit onderzoek bevestigt het belang van Noord-Afrika, en in het bijzonder Marokko, in de menselijke evolutie. De site in Larache, gedateerd op ongeveer 90.000 jaar oud, behoort tot de grootste en best bewaarde van deze periode. Deze prehistorische schat wordt echter bedreigd door stijgende zeespiegels en stormen, waardoor snelle bescherming noodzakelijk is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team