Zoeken

Reusachtige megalodon-haai leefde 2,6 miljoen jaar geleden nabij Marokko

23 april 2023 - 10:00 - Cultuur

©

Grote witte haaien behoren tot de meest indrukwekkende oceaan-wezens van onze tijd. Ze kunnen duizenden kilo’s wegen en bijna zeven meter lang worden. Maar dit angstaanjagende moderne wezen is niets vergeleken met de megalodon-haai, die algemeen wordt beschouwd als de grootste haai die ooit op aarde heeft geleefd. Daarvan zijn nu sporen gevonden in Marokko.

Gedacht wordt dat de megalodon-haai ongeveer 2,6 miljoen jaar geleden is uitgestorven, maar wetenschappers ontdekken en onthullen regelmatig nieuwe feiten over dit angstaanjagende wezen, waarvan ook de ware grootte ter discussie staat, meldt The Sun.

Lees ook: Opmerkelijke ontdekking in grotten in Marokko en Spanje

Er is nooit een compleet skelet van de megalodon gevonden, waardoor het voor wetenschappers moeilijk is om zijn grootte te bepalen. Een recente studie van onderzoekers van de Universiteit van Bristol en de Universiteit van Swansea heeft recent nieuwe informatie over de haai opgeleverd.

De wetenschappers onderzochten zeldzame fossielen van megalodon-tanden en gebruikten wiskundige berekeningen om hun volledige omvang te bepalen. Volgens hun resultaten zou de reuzenhaai een lengte van zo’n 18 meter hebben bereikt. Daarmee zou hij ongeveer vier keer zo groot zijn als een gemiddelde grote witte haai, die gewoonlijk tussen 5 en 7 meter groot is. Bovendien wogen megalodons tot 48 ton en hadden ze tanden ter grootte van mensenhanden, waardoor ze een bijtkracht van 10 ton hadden.

Een andere studie, gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances, onthulde wat de megalodon-haai allemaal at. De onderzoekers gebruikten fossiel bewijsmateriaal om een 3D-model te maken van de enorme oude haai. Zij concludeerden dat het een heel superieur roofdier was dat destijds geen echte concurrentie had. Volgens de studie kon een volwassen megalodon sneller zwemmen dan enige andere haaiensoort vandaag de dag. Bovendien werden snijtekens van megalodon-tanden gevonden op botten, wat suggereert dat hij een walvis in een paar happen kon opeten.

Lees ook: ’Spookachtige’ voorouder van oude zeekrokodillen ontdekt in Marokko

Ten slotte zijn Megalodon haaientanden gevonden op elk continent behalve Antarctica. Volgens deskundigen komen deze tanden ook veel voor voor de kust van Marokko en delen van Australië, en kunnen ze zelfs in het Verenigd Koninkrijk worden gevonden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team