25 december 2023 - 18:00 - Economie
De prijzen van grote winkelketens zoals Zara en Bershka in Marokko zijn vaak aanzienlijk hoger dan in Europa, wat regelmatig tot discussie leidt.
Het is niet ongebruikelijk dat kledingstukken in Marokkaanse filialen van deze winkels 50 tot 70% duurder zijn dan in sommige Europese landen. Zo kost een jas van Zara die in Spanje voor ongeveer 150 euro wordt verkocht, in Marokko 2000 dirham, en zijn schoenen van Bershka die in Europa 70 euro kosten, in Marokko te koop voor 900 dirham.
Lees ook: Zara-jurk dubbel zo duur in Marokko
Deskundigen in de sector wijzen op meerdere redenen voor deze prijsverschillen, waarbij extra kosten zoals transport, valutaconversie, hoge huurprijzen en vooral een ongunstig belastingbeleid de belangrijkste factoren zijn. De importrechten zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen, wat directe invloed heeft op de uiteindelijke prijs voor de consument. Een geplande herziening in de begrotingswet van 2024 zou deze fiscale druk echter kunnen verlichten.
"Sinds 2012 waren de importrechten voor franchisenemingen 25%. Maar om merken aan te moedigen lokaal in te kopen, besloot de regering de rechten eerst te verhogen naar 30% en vervolgens naar 40% in 2020. Veel franchises kozen ervoor deze belasting direct door te berekenen aan de consument, wat leidde tot een daling van de verkoop. De begrotingdwet van 2024 zal deze rechten verlagen van 40% naar 30%", aldus het rapport.
Lees ook: Baas Zara buit Marokkaanse arbeidsters uit
Volgens de regering is dit prijsverschil bedoeld om lokale producenten te bevoordelen, maar deze uitleg wordt genuanceerd door sectorprofessionals. Karim Tazi, oprichter van de Marwa-kledingwinkels, legt uit dat merken zich richten op verschillende segmenten van de markt, van luxe tot massamarkt. De prijspositionering van luxe merken, en dus de uiteindelijke verkoopprijs aan consumenten, is een weerspiegeling van deze positionering.
H&M goes Marrakech in nieuwe collectie
Megaproject gaspijpleiding Marokko-Nigeria start in Dakhla
Marokkanen in opstand tegen zomertijd
Marokko: 430 km aan HSL-lijnen in 5 jaar
Racisme in België live op televisie onthuld
Ongelooflijke comeback: Marokko Afrikaans kampioen zaalvoetbal!
Oneerlijke Concurrentie? Europa klaagt over Marokkaanse avocado-import
Marokko pompt honderden miljarden in transformatie
Doorbraak in Marokkaans gasproject in Tendrara
Grote Zwitserse groep vestigt zich in Marokko
Marokko zoekt LNG-terminal voor Nador West Med
Export watermeloenen naar EU, Marokko verliest
Woede in Casablanca om peperdure waterrekening
Sluiting B.Laban-winkels in Egypte door schadelijke bacterie: volgt Marokko?