Zoeken

Familie Benchelh: "Kasem vertel ons waar het lichaam van Ilham is!"

20 november 2022 - 23:00 - Wereld

©

De 74-jarige Kasem M. is deze week in hoger beroep tot 11 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de dood en verdwijning van de 36-jarige Ilham Benchelh uit Siddeburen in januari 2010. Haar lichaam is vandaag nog steeds spoorloos. De familie van de vrouw is ten einde raad en richt een wanhopige boodschap tot de man. "Kasem vertel ons waar het lichaam van mijn zus is zodat wij op een waardige manier afscheid kunnen nemen. De overheid vragen wij om hulp om haar inmiddels 12-jarige zoon Idriss, die in Marokko zit, weer naar Nederland te halen."

Kasem M. werd geboren als Kasper maar veranderde zijn voornaam na zijn bekering tot de Islam. Hij werd in hoger beroep veroordeeld in de ’moord zonder lijk’-zaak uit 2010, maar Ilham is nog altijd vermist. "Hij kon niet verkroppen dat Ilham bij hem weg wilde", zegt haar broer Badr Benchelh aan het Dagblad van het Noorden. Het huwelijk van zijn zus ging niet over rozen. Op het moment dat Ilham de scheiding wilde doorzetten en wilde vertrekken, verdween ze zonder haar bijna 2 jaar oude kind, jas, portemonnee en telefoon op 10 januari 2010, een dag waar het tien graden vroor en sneeuwde.

Lees ook: Verdachte moord Ilham Benchelh voor het eerst op proces in Leeuwarden

"Ilham was als een moeder voor mij", vertelt Badr. "Zij zorgde voor mijn moeder, mij en mijn broers en zussen. Wij willen weten waar haar lichaam is. Kasem weigert antwoord te geven, omdat hij ontkent iets met haar verdwijning en dood te maken te hebben. Als hij vertelt waar het lichaam ligt, dan mogen ze hem wat mij betreft vrijlaten. Wij willen gewoon mijn zus begraven, zodat wij innerlijke rust krijgen. We hopen dat zijn geweten gaat opspelen. Hij moet op een dag voor Allah staan."

De familie maakt zich ook grote zorgen over de 12-jarige Idriss. De jongen bleef eerder dit jaar alleen in Marokko achter, toen zijn vader het land werd uitgezet voor de rechtszaak in Leeuwarden. "Hij woont sinds zijn 2e in Marokko, zijn vader Kasem is daar een jaar na de verdwijning van zijn moeder naartoe gegaan. Wij hebben al die jaren bijna geen contact met Idriss gehad. Ik de laatste jaren af en toe en stiekem via Facebook. Toen zijn vader Marokko werd uitgezet voor de hofzaak, is hij bij mijn moeder gekomen. Het probleem is dat zijn paspoort kwijt is, zodat hij niet naar Nederland kan komen. De Nederlandse ambassade zegt ons zonder niet te kunnen helpen", zegt Badr wanhopig.

Lees ook: Kasem M in Marokko opgepakt voor moord op Groningse Ilham Benchelh

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet over individuele zaken ingaan via de media. Volgens Badr maakt de jongen het niet goed. "Hij is al die jaren door zijn vader over het lot van zijn moeder voorgelogen. Via internet heeft hij ontdekt wat zijn vader heeft gedaan. Hij heeft psychische hulp nodig. Die zorg is in Nederland beter. Daarnaast is mijn moeder al wat ouder en ziek. Niemand kan daar goed voor hem zorgen". Idriss zelf wil volgens hem zelf ook graag terug naar Nederland. "We zijn emotioneel helemaal kapot. Het zijn zware jaren en het leven is nooit meer zoals het was. We krijgen Ilham niet meer terug. Maar haar zoon willen we de toekomst geven die hij verdient. Het kind moet gered worden", aldus de broer van Ilham.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team