Zoeken

Marokko en Spanje botsen over finale WK 2030

24 april 2024 - 16:00 - Sport

©

Zes jaar voor de aftrap van het WK 2030 in Marokko, Spanje en Portugal, met drie openingswedstrijden in Zuid-Amerika (Argentinië, Paraguay en Uruguay), is er al een strijd gaande om de felbegeerde finale. Zowel Rabat als Madrid willen de finale van het toernooi organiseren.

"In Marokko zijn er verschillende meningen", aldus journalist Nassim El Kerf in Jeune Afrique. "Sommigen vinden dat de openingswedstrijd beter in het Grote Stadion van Casablanca kan plaatsvinden, omdat we dan zeker weten dat het koninkrijk meedoet. Voor de finale is dat onzeker. Anderen willen liever de finale, omdat dat de wedstrijd is die het meest bijblijft."

Lees ook: Marokko-Spanje: spanningen lopen op over WK-finale 2030

Een ingewijde lijkt meer details te hebben. "De opening in Casablanca, de finale in het Santiago Bernabéu [stadion van Real Madrid], dat is volgens mij het meest waarschijnlijke scenario", zegt hij. "De Marokkanen gaan een nieuw stadion bouwen, wellicht het grootste ter wereld. Het is dan ook logisch dat ze daar een van de topwedstrijden van het toernooi willen organiseren. Maar aangezien de relaties met Spanje erg goed zijn, zullen de zaken op een beschaafde manier worden geregeld. Ik kan me niet voorstellen dat de twee partijen hier openlijk over zullen botsen." Volgens hem hangt alles af van de onderhandelingen tussen de drie landen: "De verdeling van de wedstrijden, inclusief de openingswedstrijd en de finale, zal het resultaat zijn van politieke onderhandelingen tussen de drie landen, ook al zullen de voetbalbonden erbij betrokken worden."

Lees ook: Spanje biedt hulp aan Marokko voor organisatie WK 2030

Portugal is uitgesloten van deze strijd vanwege het gebrek aan een stadion dat voldoet aan de capaciteitseisen van de FIFA. Alleen Marokko en Spanje beschikken over de infrastructuur om de finale van het WK 2030 te organiseren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team