Zoeken

Architectuur Grote Stadion Casablanca onthuld

23 maart 2024 - 14:00 - Marokko

©

Marokko heeft het Amerikaanse architectenbureau Populous en hun Marokkaanse tegenhanger Oualalou+Choi geselecteerd om het ontwerp te realiseren van het Grote Stadion van Casablanca. Het stadion, met een capaciteit van 115.000 zitplaatsen, wordt het grootste ter wereld en zal wedstrijden van het Wereldkampioenschap voetbal 2030 hosten, dat gezamenlijk door Marokko, Spanje en Portugal wordt georganiseerd.

Het ontwerp is geïnspireerd op de traditionele Marokkaanse ’moussem’, een sociale bijeenkomst. Het stadion krijgt een dak in de vorm van een grote tent, die als een spectaculair element in het bosrijke landschap zal verschijnen. De constructie voldoet aan alle FIFA-normen.

Lees ook: Criteria voor Marokkaanse stadions Afrika Cup 2025 en WK 2030

De voorbereiding van de grondwerkzaamheden is al in gang op een site van 100 hectare in de stad El Mansouria, 38 km ten noorden van Casablanca. De financiering voor het project werd in oktober 2023 goedgekeurd.

"Het Grote Stadion van Casablanca is diep geworteld in de Marokkaanse cultuur, met zijn tradities en hedendaagse expressies," aldus Tarik Oualalou, hoofdontwerper en stichtend partner van Oualalou+Choi. "Het put inspiratie uit oude en primaire vormen: de moussem, de tent en de tuin, evenals de topografie en landschappen van Marokko. Het is een royale ruimte, open naar de wereld en respectvol voor de natuur die het beschermt. Het Grote Stadion van Casablanca belichaamt de rijke traditie van de Marokkaanse gastvrijheid."

Lees ook: Strijd om WK-finale: megastadion van 110.000 plaatsen in Casablanca

Christopher Lee, directeur-generaal van Populous voor de EMEA-regio, voegt toe: "Het Grote Stadion van Casablanca is een iconische locatie voor de burgers van Casablanca en Marokko en zal een van de grootste stadions ter wereld worden."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team