Zoeken

Wereld-Marokkanen mogen deze zomer met de boot naar Marokko

6 april 2021 - 19:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De Marokkaanse overheid is bezig met de voorbereidingen voor operatie Marhaba 2021. Vorig jaar werd de zomeroperatie om wereld-Marokkanen in Marokko te ontvangen geannuleerd vanwege de coronaviruspandemie. De autoriteiten willen dat Marokkanen die deze zomer vanuit Europa reizen de boot nemen om het land binnen te komen.

Het management van rederijen die op de routes varen tussen de twee oevers van de Straat van Gibraltar is gevraagd om hun "vlootplan te presenteren als onderdeel van de voorbereidingen voor Operatie Marhaba 2021", zegt EFE. Op dit moment hebben zowel Spanje als Marokko nog niet officieel bevestigd dat de zomeroperatie dit jaar doorgaat.

Om de verspreiding van het coronavirus in Marokko tegen te gaan heeft het koninkrijk de landsgrenzen gesloten en het vliegverkeer met 40 landen tijdelijk opgeschort. Mensen die naar Marokko af willen reizen zijn nog altijd verplicht om de uitslag van een PCR-test te tonen die binnen 72 uur voor de vertrektijd van de reis moet zijn afgenomen. De veerdiensten tussen Spanje en Marokko worden momenteel wel nog steeds gebruikt om goederen en auto’s tussen de twee landen te vervoeren. De rederijen Balearia en Trasmediterránea hebben onlangs ook Spanjaarden gerepatrieerd die vanwege de reisbeperkingen in Marokko waren gestrand.

Zodra officieel bekend wordt gemaakt dat Operatie Marhaba dit jaar doorgaat zullen de rederijen de toegangseisen voor personen en auto’s moeten versoepelen.

De reders laten weten dat ze startklaar zijn om operatie Marhaba uit te voeren, ze wachten alleen nog op groen licht van de Marokkaanse en Spaanse overheid. De doorgang van de operatie hangt alleen nog af van de epidemiologische situatie in Marokko en de voortgang van de vaccinatiecampagne.

In 2019 werden er tijdens Operatie Marhaba 3.340.045 in het buitenland wonende Marokkanen via de Straat van Gibraltar naar Marokko gebracht om hun vakantie in het koninkrijk te kunnen vieren. In hetzelfde jaar zijn er tijdens overtochten tussen Spanje en Marokko 760.215 voertuigen geregistreerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team