Zoeken

Voorbereidingen voor onzekere Operatie Marhaba in Algeciras

13 april 2021 - 15:40 - Wereld

©

Hoewel er nog geen officiële aankondiging is geweest zijn de voorbereidingen voor de volgende editie van Operatie Marhaba in volle gang. Er is hoop dat de situatie bij de grenzen tussen Marokko en Spanje weer zal normaliseren.

Dat er druk wordt gewerkt aan de logistieke operatie zou onder andere blijken uit een aanvraag die het Spaanse Directoraat van de Koopvaardij (DMM) heeft gestuurd naar scheepvaartmaatschappijen die tussen Marokko en Spanje varen. De DMM zou vlootplannen hebben aangevraagd om een overzicht te krijgen van de veerboten die beschikbaar zijn. De jaarlijks terugkerende zomeroperatie Marhaba is van groot belang voor de economieën van de Spaanse enclaves Sebta en Melilla. In deze steden leeft de hoop dat een hervatting van de maritieme verbindingen ook een opening van de grenzen zal betekenen.

Of de operatie daadwerkelijk door gaat is nog niet zeker. Een woordvoerder van het Havenbedrijf van de baai van Algeciras (APBA), vertelt in de krant Les Inspirations Eco over de voorbereidingen die er in haven van Algeciras al worden getroffen. "We zijn zoals elk jaar bezig met de voorbereidingen, omdat we niet overrompeld willen worden als de beslissing op het laatste moment komt", vertelt hij.

Om de stroom voertuigen van Marokkanen die naar het koninkrijk toe reizen op te kunnen vangen, heeft de haven van Algeciras zijn systeem her ontwikkeld. Hiervoor heeft Spanje een budget van 695.000 euro vrijgemaakt. Het is onder andere de bedoeling om de omstandigheden waaronder de automobilisten worden ontvangen te verbeteren.

Begin mei moet duidelijk worden of Operatie Marhaba dit jaar doorgaat. In 2019 reisden 3 miljoen Marokkanen af naar Marokko via de zeestraat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team