Zoeken

Cruciale rol voor Marokkaanse diaspora bij terugdringen van armoede in Marokko

29 juni 2021 - 15:40 - Marokkanen in het buitenland

©

De geldoverdrachten, investeringen en toeristenbezoeken van wereld-Marokkanen spelen een belangrijke rol in de sociaaleconomische ontwikkeling van Marokko. Ze verbeteren voor veel Marokkanen de toegang tot onderwijs en zorg en voorkomen dat ze in armoede vervallen.

Het belang van de buitenlandse valuta en de investeringen van de Marokkaanse diaspora voor de Marokkaanse economie blijkt uit verschillende studies en analyses. Volgens econoom Mahmoud Arbouch is de bijdrage van Marokkanen in het buitenland aan de handel tussen Marokko en hun woonlanden een belangrijke economische factor waar niet genoeg aandacht voor is. Het persbureau MAP meldt dat Arbouch vooral benadrukt dat wereld-Marokkanen dankzij hun sterke band met Marokko, bevorderaars zijn van de Marokkaanse import en export.

"Gezien het belang van de Marokkaanse diaspora als hefboom voor de sociaaleconomische ontwikkeling van het land, moeten de autoriteiten passende mechanismen opzetten om de investeringsinitiatieven van wereld-Marokkanen verder te ondersteunen", zegt Arbouch.

Lees ook: Sterke toename geldtransfers wereld-Marokkanen verwacht in 2021

De econoom meent dat er eerst moet worden gekeken naar welke sectoren er naast de vastgoedsector op dit moment het meest interessant zijn voor wereld-Marokkanen om in te investeren. Ongeveer 70% van de investeringen worden momenteel gedaan in onroerend goed. Volgens Arbouch is het dus belangrijk om de andere sectoren te identificeren die veel groeipotentieel hebben. Vooral de nieuwe generatie wereld-Marokkanen staat er volgens de econoom voor open om hun geld in innovatieve investeringsprojecten te steken, mits ze advies en ondersteuning vanuit de Marokkaanse autoriteiten krijgen.

Hoewel er werd voorspeld dat de geldtransfers door wereld-Marokkanen flink zouden kelderen door de coronaviruspandemie, is er in 2020 juist een stijging van 5% genoteerd. In 2019 vloeide er via deze weg 64,7 miljard dirham naar de Marokkaanse economie, ten opzichte van 64,7 miljard dirham in 2019. Deze stijging is opmerkelijk te noemen, aangezien het totale inkomen van de Marokkaanse diaspora door de economische crisis in 2020 is gedaald tot 36,4 miljard dirham, waar dit bedrag in 2019 nog uitkwam op 78,6 miljard dirham.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team