Zoeken

Forse stijging van geldtransfers wereld-Marokkanen uitgelegd

3 juni 2021 - 18:20 - Marokkanen in het buitenland

©

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn de geldtransfers van wereld-Marokkanen gestegen tot 20,9 miljard dirham. Een stijging van 40% ten opzichte van de 14,73 miljard dirham die in de eerste drie maanden van 2020 naar Marokko zijn gestuurd door wereld-Marokkanen.

Voor de stijging van de geldtransfers vanuit de Marokkaanse diaspora zijn verschillende verklaringen. De sterke familiebanden tussen wereld-Marokkanen en hun familie in Marokko spelen een belangrijke rol. Ondanks het feit dat de meeste wereld-Marokkanen in hun woonlanden ook zijn getroffen door de gevolgen van de coronaviruspandemie hebben ze juist meer geld naar hun familie in Marokko gestuurd. Veel ouderen in Marokko zijn bovendien compleet afhankelijk van deze geldstroom, maar ook broers en zussen zonder een vaste baan of inkomsten worden op deze manier ondersteund.

Naast de sterke familiebanden is het feit dat het koninkrijk vanwege de coronaviruspandemie de landsgrenzen heeft gesloten een andere belangrijke factor die de overmakingen van wereld-Marokkanen heeft doen toenemen. Voor de grenssluiting was het nog mogelijk voor wereld-Marokkanen om contant geld naar hun familie te brengen, nu is iedereen gedwongen om het via een bankoverschrijving te doen.

Daarnaast kan de groei van de geldtransfers worden verklaard door de internationale uitwisseling van bankgegevens die in september in werking zal treden. Door het multilaterale verdrag van de OESO dat ook door Marokko is ondertekend zijn wereld-Marokkanen verplicht om hun bezittingen in Marokko in te vullen op de belastingaangifte in hun woonlanden. Hierdoor hebben sommige wereld-Marokkanen besloten om hun Marokkaanse rekeningen leeg te maken. Ook deze transacties worden door het Marokkaanse Wisselkantoor gerekend tot valutatransfers.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team