Zoeken

Sterke stijging van geldtransfers Marokkaanse diaspora uitgelegd

19 december 2021 - 20:20 - Marokkanen in het buitenland

©

Marokkanen die in het buitenland wonen worden op een totaal van zo’n vijf miljoen geschat, waarvan bijna een vijfde in Spanje woont. De Marokkaanse diaspora maakte tijdens de coronacrisis veel geld over naar Marokko. Aan het eind van de maand oktober bedroegen deze overdrachten bijna 8 miljard euro, d.w.z. 43,3% meer dan in 2020.

De overmakingen van Marokkanen die in het buitenland wonen zullen volgens prognoses van het Marokkaanse geldwisselkantoor 8,325 miljard euro bedragen voor het jaar 2021, terwijl de Wereldbank een bedrag had aangekondigd dat zo’n 143 miljoen lager ligt. Met het recordbedrag van dit jaar vertegenwoordigen de overmakingen van de Marokkaanse diaspora nu 7,4% van het BBP van Marokko, zegt de Wereldbank, geciteerd door de krant El Confidential.

Lees ook: Geldtransfers Marokkaanse diaspora naderen 80 miljard dirham

Het is "de eerste bron van inkomsten op de betalingsbalans", nog vóór de export van auto’s (6 miljard euro), fosfaten (5,853 miljard euro) en toerisme, zegt Íñigo Moré, analist bij Remesas. De toename van overmakingen van in het buitenland wonende Marokkanen is volgens Abdellatif Jouahri, gouverneur van Bank Al-Maghrib, een "aanhoudende golf van solidariteit met verwanten in Marokko die door de gezondheidscrisis worden getroffen".

Maar Iñigo Moré denkt dat de redenen voor de stijging van transfers elders liggen. "Dat komt omdat Marokkanen die in het buitenland wonen vandaag de dag niet naar Marokko kunnen reizen en dus verplicht worden om geld via formele mechanismen te sturen," benadrukt hij. De gegevens tonen volgens hem wel de bijdrage van de Marokkaanse diaspora aan de Marokkaanse economie.

Lees ook: Overmakingen Marokkaanse diaspora bereiken absoluut record

Het meeste geld werd overgemaakt door Marokkanen uit Frankrijk (35,7% van het totaal in 2020), Spanje (9,2%) en Italië (9,1%). De coronapandemie heeft de ware omvang van de geldtransfers van de Marokkaanse diaspora aan het licht gebracht.

Arnaud Montebourg, een socialistische kandidaat bij de volgende Franse presidentsverkiezingen, probeert dit uit te buiten om druk uit te oefenen op Maghreb landen, waaronder Marokko. Hij wil hen dwingen om de illegale migranten op te nemen die zij willen uitzetten. "Overmakingen zijn een welkome meevaller voor hen, maar we moeten nu tegen hen zeggen dat het genoeg is".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team